Hlavní obsah

Maďarsko žádá unii o pomoc při likvidaci ekologické katastrofy

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarsko nadále svádí boj s ekologickou katastrofou, která vznikla v důsledku pondělního protržení hráze odkalovací nádrže hliníkárny u města Ajka. Červený kal, který unikl z nádrže, zničil veškerý život v řece Marcal a ohrožený je také Dunaj. Země požádala o pomoc Evropskou unii.

Foto: Reuters

Článek

Maďarsko požádalo unii o vyslání tří až pěti odborníků, kteří mají zkušenosti s likvidací podobného znečištění. Unie na základě žádosti kontaktovala členské země.

Ve čtvrtek večer se objevily na hladině Dunaje mrtvé ryby. Zatím není jasné, zda je voda přinesla z přítoků nebo toxický kal likviduje život i v jedné z největších evropských řek.

V Dunaji u Komárna byla v pátek ráno naměřena hodnota pH osm. Tato hodnota neohrožuje život v řece. V místě, kde se Mošoňský Dunaj vlévá do hlavního toku, se pH stále pohybuje na hodnotě devět. Podle odborníků ke snížení koncentrace škodlivin přispívá fakt, že v Dunaji je mnohem větší objem vody, než v jeho přítocích.

V nejvíce postižené obci Kolontár stále nenašli tři nezvěstné obyvatele, i když záchranáři vypustili vodu z místního rybníka. Agentuře MTI to potvrdil mluvčí záchranářů Tibor Dobson.

V souvislosti s tragédií v západní části země měla práci také maďarská protivzdušná ochrana. Nad obcí Kolontár se ve čtvrtek objevilo malé letadlo a vrtulník, které se rádiem nehlásily maďarským úřadům a neměly povolení pro let nad uzavřenou oblastí. Z letiště v Kecskemétu proto vystartoval vrtulník Mi24 maďarské armády a stíhačka MiG-29.

Vyšlo najevo, že letadlo a vrtulník si pronajaly rakouské televizní štáby, aby připravily záběry ze vzduchu nad postiženou oblastí. Vrtulník a letadlo musely opustit maďarský vzdušný prostor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám