Hlavní obsah

Maďarsko vidí právní řešení v případě dodatku k Lisabonu

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček)

Maďarsko vidí možnost právního řešení obav ČR a Slovenska v souvislosti s Lisabonskou smlouvou. “Existuje způsob, aby Česko i Slovensko dostaly právní a morální záruky na nastolené otázky související s reformní smlouvou unie,” citovala agentura MTI maďarského ministra zahraničí Pétera Balázse, který poskytl rozhovor BBC.

Foto: Reuters

Maďarský ministr zahraničí Péter Balázs

Článek

Šéf maďarské diplomacie si dovede představit dokument, který by obsahoval přijatelnou odpověď pro všechny členské země Evropské unie bez nutnosti další ratifikace. “Nepůjde totiž přímo o výjimku,” uvedl Balázs.

“Vypracování smlouvy začalo před sedmi lety a stále čekáme na jednu zčlenských zemí. Je načase, aby Lisabonská smlouva vstoupila v platnost, aby se mohlo začít uvažovat o struktuře období po Lisabonu,” dodal ministr.

Balázs konstatoval, že v Evropě mohou být “osamělí běžci”, ale většina je pro integraci v rámci Evropské unie. MTI připomíná, že český prezident Václav Klaus oznámil, že nepodepíše ratifikační dokument Lisabonské smlouvy, dokud Česko nedostane výjimku pro poválečné dekrety prezidenta Beneše. Podobný požadavek vzneslo také Slovensko.

Reklama

Výběr článků

Načítám