Hlavní obsah

Maďarsko udělilo azyl odsouzenému expremiérovi Makedonie, napsal list

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Maďarsko udělilo politický azyl bývalému makedonskému premiérovi Nikolu Gruevskému, napsal deník Magyar Idők. Gruevski to později potvrdil na svém facebookovém profilu. Maďarské úřady informaci zatím oficiálně nepotvrdily.

Foto: Profimedia.cz

Nikola Gruevski

Článek

List tvrdí, že maďarské úřady měly při udělení azylu vzít v potaz, že Gruevski se ve své zemi obával o život a makedonská policie mu nedokázala zajistit bezpečnost. „Makedonská vláda chce nedemokratickými kroky a na základě smyšlených důvodů omezit expremiéra na svobodě,“ napsal server.

Gruevski měl požádat o azyl 10. listopadu na maďarském velvyslanectví v Tiraně. Za další dva dny se měl dostat přes Černou Horu a Srbsko na území Maďarska.

Makedonské úřady vydaly minulé pondělí příkaz k zatčení Gruevského, protože 8. listopadu měl nastoupit k výkonu trestu ve vězení Shuto Orizar nedaleko Skopje. Začátkem října byl bývalý premiér odsouzen ke dvěma letům vězení za zneužití pravomocí veřejného činitele v souvislosti s nákupem pancéřovaného automobilu v přepočtu za 15 milionů korun.

Mnoho dalších obvinění

Gruevski čelí i dalším obviněním z korupce, zneužití moci, volebních podvodů a ilegálních odposlechů opozice i občanských organizací. Expremiér všechna obvinění odmítá a tvrdí, že se jedná o politické pronásledování. V čele makedonské vlády stál v letech 2006 až 2016.

Server 444.hu připomíná, že Gruevski má velmi dobré vztahy s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. „Rozumí si především ve výpadech proti americkému miliardáři Georgi Sorosovi. Výraz Stop Soros, který Orbánova administrativa s oblibou používá, pochází rovněž od makedonského expremiéra,“ napsal server.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám