Hlavní obsah

Maďarsko obnoví vyšetřování katastrofy, při níž unikl červený toxický kal

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Odvolací soud v maďarském městě Győr v pondělí zrušil loňský osvobozující rozsudek s obžalovanými v případě ekologické katastrofy, která si vyžádala deset obětí. Čtvrtého října 2010 se protrhla hráz odkalovací nádrže hliníkárny u města Ajka a do okolí uniklo obrovské množství toxického červeného kalu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Stavení, na němž je vidět, kam dosahovala hladina toxického kalu.

Článek

Prokuratura obvinila 15 lidí z vedení podniku z nedbalosti. Hrozil jim trest od pěti do deseti let vězení. Loni v lednu však soud první instance ve městě Veszprém všechny zprostil viny s tím, že se nejednalo o trestný čin. Za důvod protržení hráze označil nečekaný pohyb půdy.

Jeden z obviněných, bývalý ředitel společnosti Mal Zrt. Zoltán B., u soudu tehdy prohlásil, že se cítí nevinen. „Jsou takové tragédie, které se stanou, i když každý dodržuje všechny předpisy,“ uvedl.

Rozhodnutí soudu vyvolalo tehdy vlnu rozhořčení a prokurátor se odvolal. Odvolací soud mu nyní vyhověl.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Odkalovací nádrž u Ajky

Po protržení hráze odkalovací nádrže zasáhla obrovská vlna červeného kalu obce Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely. Vlna se dostala až do vzdálenosti 18 kilometrů od místa nehody. Tragédie si vyžádala deset obětí a dvě stovky zraněných.
Stovky lidí musely opustit své domovy a v okolí bylo kontaminováno 800 hektarů půdy. Řeka Marcal byla znečištěna jedovatými látkami, které v ní zničily veškerý život. Šlo o největší ekologickou katastrofu v dějinách Maďarska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám