Hlavní obsah

Maďarské školy ohlídá stráž s obušky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarští učitelé budou mít možnost v případě napadení ze strany žáků přivolat pomoc aplikací v mobilním telefonu. Učitelům bude k dispozici stráž, kterou speciálně k tomuto účelu vycvičí maďarská policie a která se stane její součástí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bence Rétvári, státní tajemník resortu lidských zdrojů, zdůraznil, že stráž má zabránit násilí na učitelích a bude chránit kantory zatím v 500 školách po celé zemi. „Nebude přítomna ve školách, ale v případě potřeby si ji mohou učitelé přivolat pomocí mobilní aplikace,“ sdělil Rétvári v televizi M1.

„Škola musí být místem pro vzdělání, nikoliv pro násilí,“ dodal.

Jen psychologové nestačí, tvrdí vláda

Rétvári upozornil, že v uplynulém období se objevilo několik videozáznamů, na nichž žáci učitelům vyhrožují, hází po nich různé předměty nebo je i fyzicky napadají. „Za takových okolností nelze vyučovat. Proti násilí ve školách je potřeba rázně zakročit,“ podotkl.

Sedmák dal pěstí učiteli, ten skončil v nemocnici

Krimi

Stráž nebude ozbrojena, ale v případě oprávněné sebeobrany může použít obušek nebo pepřový sprej. „Kromě toho jsme zvýšili počet školních psychologů a zpřísnili tresty za násilí proti učitelům,“ dodal státní tajemník.

Resort chce rovněž odebrat rodinné přídavky rodičům, jejichž dítě se ve škole chová agresivně. Trestněprávní hranice by měla být v Maďarsku snížena na 12 let.

Hlasy pro i proti

Někteří odborníci zavedení školní stráže zpochybňují a poukazují na to, že agresivita se nedá potlačit agresivitou. Web 444.hu však připouští, že ostrahu ve školách mnozí pedagogové přivítají.

„Konflikty by se měly řešit uvnitř ústavů, protože to je pedagogický problém,“ řekl webu ředitel budapešťské základní školy, který nechtěl prozradit své jméno. „Agresivitu žáků by měl řešit třídní učitel především s rodiči,“ dodal.

Hlavičkou zlomil řediteli školy nos, u soudu odmítl vypovídat

Krimi

Pětatřicetiletá učitelka ze základní školy mimo Budapešť, opakovaně napadená žáky, zavedení školní stráže vítá. „Přiznávám, jsou třídy, kam jdu na hodinu s obavami. Vím, že v nich je několik problémových žáků, kteří vystupují do značné míry agresivně,“ říká.

„Učím výtvarnou výchovu a tito žáci můj předmět neberou natolik vážně jako například matematiku. Problémoví žáci v průběhu hodiny často vykřikují na své spolužáky nadávky, dělají obscénní gesta a došlo i k fyzickým útokům. V takových situacích bych školní stráž určitě přivítala,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám