Hlavní obsah

Maďarská vláda podá žalobu na uprchlické kvóty u soudu EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarsko napadne u Evropského soudního dvora plán na přerozdělení žadatelů o azyl mezi země EU na základě povinných kvót. V úterý to oznámil maďarský ministr spravedlnosti László Trócsányi poté, co maďarský parlament schválil zákon poskytující vládě pravomoci k takovému kroku. Země se podle jeho slov obrátí na Evropský soudní dvůr v prosinci.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Maďarsko se brání povinným uprchlickým kvótám.

Článek

Ministři vnitra států Evropské unie v září většinou hlasů schválili kvóty pro rozdělení 120 tisíc uprchlíků. Proti byly kromě Slovenska a Maďarska také Česká republika a Rumunsko. Finsko se hlasování zdrželo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Záměr podat žalobu na kvóty ohlásilo již v září Slovensko. Česká republika tehdy podání žaloby odmítla s tím, že nechce dále zvyšovat napětí.

Plán na přerozdělení migrantů je podle Trócsányiho v rozporu s vůlí většiny občanů Evropy a porušuje suverenitu Maďarska, protože každý stát by měl mít možnost rozhodnout, koho na své území pustí.

Slovenský premiér Robert Fico tento měsíc sdělil, že Bratislava chce ve své žalobě zpochybnit pravomoc ministrů vnitra členských států Evropské unie přijmout takové rozhodnutí většinou hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám