Hlavní obsah

Maďarská veřejnoprávní média propouští, opozice mluví o čistkách

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Minulý týden začala vlna propouštění v maďarských veřejnoprávních médiích. Podle serveru index.hu by měly Maďarská televize, Maďarský rozhlas a agentura MTI propustit až 550 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

V Maďarské televizi si mezi prvními převzal výpověď reportér Zoltán Gmoser, který ve veřejnoprávní televizi pracoval od roku 2003. Byl moderátorem hlavní zpravodajské relace Hiradó. Kolegové ho považovali za nejtalentovanějšího reportéra televize.

Maďarský rozhlas propustil například také držitele Pulitzerovy ceny László Szenteho, který byl redaktorem publicistických pořadů 180 minut a 16 hodin.

Veřejnoprávní média o vlně propouštění ve svých zpravodajských pořadech zatím mlčí. Podle opozice se jedná o připravené čistky v médiích, s nimiž vláda Viktora Orbána čekala do skončení maďarského předsednictví v Evropské unii. „Nejedná se o úsporná opatření, ale o politické čistky,“ upozornila poslankyně opoziční Maďarské socialistické strany Ildikó Lendvaiová.

Reklama

Výběr článků

Načítám