Hlavní obsah

Maďarská rodina si držela šest lidí jako otroky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pápa

Šest lidí držela maďarská rodina jako otroky ve městě Pápa na západě Maďarska. Několik let nutila rodina čtyři muže a dvě ženy pracovat a krást. Novodobí otroci žili v domě bez elektřiny, vody a topení.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Případ novodobého otrokářství odhalila maďarská policie náhodně. V souvislosti s jiným kriminálním případem provedla prohlídku domu zmíněné rodiny. V polorozbořené zadní části domu našli policisté šest lidí, kteří zde žili ve strašlivých podmínkách.

Členové rodiny je často fyzicky týrali a vyhrožovali jim zabitím, pokud něco prozradí sousedům nebo policii. "Našli jsme je v tak zuboženém stavu, že už se nepokusili ani o útěk," uvedl Ákos Nagy z místní policie.

Mezi otroky byl také invalidní důchodce, kterého rodina zadržovala proti jeho vůli od roku 1991. Důchod, který měsíčně dostával, mu pokaždé vzali. Otroci byli nuceni pro rodinu pracovat a krást v obchodech. "Kradli hlavně potraviny, cigarety, kosmetiku a oblečení. Rodina jim věci, které ukradli, okamžitě odebrala. K jídlu dostávali jen zbytky," uvedl Nagy. Jeden ze zadržovaných mužů zhubl za rok ze 135 na 75 kilogramů. Sousedé tvrdí, že si ničeho zvláštního nevšimli.

Policie zatkla pět členů rodiny a po dalších dvou osobách vyhlásila pátrání. O osvobozené otroky se postarali pracovníci charitativních organizací, protože ani k jednomu se nepřihlásil žádný rodinný příslušník.

Několik podobných případů odhalila maďarská policie už v minulosti. V obci Újkígyós držela romská rodina v nelidských podmínkách 68letého muže, kterého prodala do otroctví jeho vlastní dcera. V romské rodině musel těžce pracovat jen za jedno jídlo denně.

Před časem uprchl z otroctví 50letý muž, kterého drželi ve městě Szarvas. Vyšetřování těchto případů ztěžuje fakt, že vysvobození otroci ze strachu nepodávají na své věznitele trestní oznámení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám