Hlavní obsah

Maďarky můžou konečně řídit vlaky

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

V Budapešti byl v těchto dnech zahájen doslova průlomový kurz strojvedoucích organizovaný státními železnicemi (MÁV). Poprvé v 145leté historii maďarských drah se totiž do něj mohly přihlásit také ženy.

Foto: Profimedia.cz

Maďarské vlaky budou řídit také ženy.

Článek

Strojvedoucími byli až doposud výhradně muži. Tato profese byla považována za fyzicky hodně náročnou, se zaměstnáváním žen se tudíž nepočítalo.

Jenže modernizací lokomotiv se stalo zaměstnání dostupné i ženám a MÁV nechce připustit diskriminaci. „Časy, kdy bylo na lokomotivě zapotřebí ohánět se lopatou, jsou dávno pryč. Naše lokomotivy jsou moderní a automatizované,“ uvedl Károly Peiper z komunikačního odboru drah.

Mezi 21 účastníky třináctiměsíčního kurzu je sedm žen. Kurz zahrnuje také 320 hodin praxe na deseti rozdílných typech lokomotiv.

Odbory mají námitky

MÁV v současnosti zaměstnává celkem 38 tisíc lidí, z nichž je 3200 strojvedoucích. Odbory se vyslovily proti zaškolování nových lidí na tuto funkci. „Bylo by lepší a hlavně levnější proškolit stávající strojvedoucí, než školit nové,“ uvedl šéf odborářů László Kiss.

Upozornil, že práce strojvedoucího je i dnes občas spojená s fyzickou prací, kterou ženy nezvládnou. „Ženy by také těžce zvládly trauma, které způsobuje smrtelná nehoda na dráze,“ argumentuje Kiss.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám