Hlavní obsah

Maďaři dopadli válečného zločince Csatáryho

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť
Aktualizováno

Nacistický zločinec László Csatáry je ve vazbě, oznámila ve středu maďarská prokuratura. Bydliště sedmadevadesátiletého Csatáryho, který je vysoko na seznamu deseti hledaných nacistických zločinců Centra Simona Wiesenthala, objevili britští novináři. Když to zjistil, utekl.

Foto: ČTK/AP

Dům, kde bydlel Csatáry.

Článek

Podle Maďarské televize Csatáryho zadržela policie ve středu v ranních hodinách v jednom budapešťském bytě. Policie potvrdila, že Csatáry v tomto bytě nebyl přihlášený k trvalému pobytu. Prokurátor Tibor Ibolya uvedl, že rozhodnutí o výslechu Csatáryho bylo schváleno 9. července, ale po medializaci celého případu v britském bulvárním listu The Sun Csatáry ze svého bydliště zmizel.

„Požádali jsme soud o umístění Csatáryho do domácího vězení, aby mu mohl být odebrán cestovní pas a nemohl uniknout do zahraničí,“ dodal Ibolya.

Podle prokurátora je Csatáry vzhledem ke svému věku v dobrém fyzickém i psychickém stavu. Csatáry byl zjevně připraven na příchod policie a ke své výpovědi měl vyhotovené písemné poznámky. „Ve své výpovědi všechna obvinění popřel,“ uvedl prokurátor Ibolya. Obviněný Csatáry však vzápětí dodal, že konal „na základě rozkazu“ a „plnil pouze své povinnosti“. Z jeho dalších slov bylo údajně cítit sklon k antisemitismu. Csatárymu hrozí  doživotní trest.

Zmizení Csatáryho

Csatáry před několika týdny britským novinářům otevřel dveře svého bytu v trenýrkách a v košili. Mluvil s nimi angličtinou s kanadským akcentem a všechna obvinění důrazně odmítl. Následně přibouchl dveře svého bytu. Po odhalení místa jeho bydliště se v pondělí konala před jeho domem demonstrace, jejíž účastníci požadovali urychlené zadržení Csatáryho.

Csatáry ale zmizel. Jeho automobil zůstal zaparkovaný před domem. Objevila se informace, že Csatáry si koupil byt v ulici vzdálené jen dvě stanice tramvaje od původního bydliště. Tam však o něm nikdo nic neví.

Server origo.hu oslovil prodavačku v obchodě nedaleko jeho dosavadního bydliště. Ta potvrdila, že Csatáry u ní nakupoval minerálku. „Byl to sympatický pán. Překvapilo mě, že už je mu 97 let. S nákupem si vždy poradil, nikdo mu nepomáhal,“ uvedla.

Obyvatelé domu uvedli, že Csatáry tam bydlel asi pět let. „Byl to dobře situovaný, ale trochu tajemný starý pán. Na návštěvu k němu nikdo nechodil, ale na Vánoce dával sousedům v domě drobné dárky,“ řekl jeden ze sousedů.

Zmizení vyvolalo pobouření. Wiesenthalovo centrum vyzvalo v otevřeném dopise vyzvalo maďarského prezidenta Jánose Ádera, aby pomohl co nejrychleji přivést Csatáryho před spravedlnost.

Odsouzen k smrti

Csatáry byl v bývalém Československu odsouzen k trestu smrti. Byl velitelem policie v Košicích, které v čase druhé světové války patřilo Maďarsku. Po porážce nacistů uprchl na Západ a dlouhá léta se ukrýval pod falešnou identitou v Kanadě. Tam v roce 1955 získal občanství. Jako znalec umění působil v Montrealu a v Torontu. Po odhalení jeho totožnosti v roce 1997 mu Kanada odebrala občanství. Aby se vyhnul deportaci, vrátil se tajně do Budapešti, kde žil pod jménem Smith. Na poštovní schránce však měl uvedené i pravé jméno Csatáry.

Informátor dostal 25 tisíc dolarů

V Budapešti ho vypátralo jeruzalémské Centrum Simona Wiesenthala, které informovalo maďarské úřady. Csatáryho pomohl odhalit informátor, který před několika měsíci poskytl Centru Simona Wiesenthala důležité informace o jeho pobytu. Představitel centra Efraim Zuroff potvrdil, že informátor dostal odměnu 25 tisíc dolarů.

Nejhledanější nacističtí váleční zločinci

  • Alois Brunner, který po válce uprchl do Sýrie. Letos by mu bylo mu už 100 let a pravděpodobnost, že je tento bývalý asistent Adolfa Eichmanna už po smrti, se stále zvyšuje.
  • Aribert Heim, alias Doktor Smrt, který se podílel na zabíjení vězňů v Mauthaunsenu. Ten by byl letos 98letý. Před třemi lety se objevila nepotvrzená zpráva, že v roce 1992 zemřel v Káhiře.
  • László Csatáry (Maďarsko), bývalý velitel maďarské policie v košickém ghettu, jímž prošlo 15 700 Židů.
  • Gerhard Sommer (Německo), bývalý podporučík 16. divize SS. Roku 2005 byl v nepřítomnosti odsouzen k doživotí za masakr 560 italských civilistů spáchaný v roce 1944 v toskánské vesnici Sant'Anna di Stazzema.
  • Vladimir Katriuk (Kanada), bývalý člen ukrajinského pluku. Je obviněn z účasti na krutostech spáchaných na civilistech v letech 1942 až 1944 v Bělorusku. Po válce pobýval ve Francii, pak emigroval do Kanady. Kanadský soud neshledal důkazy o Katriukově účasti na válečných zločinech.
  • Károly Zentai, narozen v Maďarsku jako Károly Steiner, viněn z vraždění Židů v Budapešti v roce 1944. Po válce uprchl do Austrálie. Maďarsko v roce 2005 požádalo o jeho vydání, ale zatím bez úspěchu.
  • Sören Kam (Německo), narozen v Dánsku, někdejší člen obrněné divize SS Viking. Obviněn z únosu dánského novináře Carla Henrika Clemmensena v roce 1943, který byl zastřelen. Kam se po válce uchýlil do Německa. Dánsko neúspěšně žádalo o jeho vydání, Německo smrt Clemmensena kvalifikuje jako zabití, které je promlčené.                                                                                                         ČTK

Csatáry figuruje na seznamu hledaných válečných zločinců Centra Simona Wisenthala na prvním místě. Zuroff žádal maďarské úřady o urychlené zadržení Csatáryho a jeho postavení před soud. „Pro vykonavatele holocaustu není ani vysoký věk žádnou ochranou,“ zdůraznil Zuroff. Dostalo se mu odpovědi, že úřady zatím zkoumají předložené dokumenty a důkazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám