Hlavní obsah

Maďaři dodávají Ukrajině tanky, tvrdí Moskva

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo Maďarsko, že dodává Ukrajině tanky T-72 poté, co se na maďarském portálu Hidfö.net objevily fotografie vlakových souprav převážejících tanky. Zástupce české skupiny Excalibur Andrej Čírtek Novinkám ovšem sdělil, že tanky zachycené na fotografiích jsou nepojízdné a míří do České republiky k rozebrání.

Foto: Hídfő.net

Tanky na plošinových vagónech na maďarském nádraží

Článek

Moskva tvrdí, že případná dodávka tanků by byla porušením mezinárodních závazků. Budapešť na obvinění reagovala prohlášením, že vojenskou techniku pouze přesouvá mezi základnami.

Jedna ze základen je u města Nyírtelek nedaleko maďarsko-ukrajinské hranice. „Zásilka nepřekročila hranice a nemá žádnou souvislost s událostmi na Ukrajině,“ uvedlo maďarské ministerstvo zahraničí.

Maďarské ministerstvo obrany v této souvislosti rovněž vydalo prohlášení, že přesouvané tanky T-72 nejsou bojeschopné. „Dodávka směřovala z města Kalocsa do skladu u města Nyírtelek,“ uvedl resort obrany.

Server Hidfö.net rovněž uvedl, že 80 vyřazených T-72 maďarské armády měla získat společnost Excalibur Defense Kft, kterou údajně vlastní soukromé osoby z České republiky.

Tanky nejedou na Ukrajinu, ale do ČR

„Tanky T-72, které jsou předmětem zprávy, jsou určeny k přepravě do ČR, kde část bude rozebrána na náhradní díly, část uskladněna k případnému pozdějšímu prodeji, který je přísně regulován a podléhá v případě exportu licenčnímu řízení,” sdělil Novinkám Andrej Čírtek, mluvčí české skupiny Excalibur, která podle jeho slov maďarskou společnost Excalibur Defense Kft nevlastní, ale spolupracuje s ní jako obchodní partner.

„Potvrzujeme, že tato technika je v nepojízdném stavu. Dále uvádíme, že skupina Excalibur žádný vojenský materiál na Ukrajinu nevyváží a odmítáme jakékoliv spojování našeho jména s tamním konfliktem,” dodal Čírtek.

Reklama

Související témata:

Související články

Měsíc po pádu boeingu: Neví se nic

Ačkoli v neděli uplynul měsíc od katastrofy malajsijského letu MH17 nad východní Ukrajinou, dosavadní vyšetřování na viníka zbytečné smrti 298 nevinných lidí...

Výběr článků

Načítám