Hlavní obsah

Lubitz tajil lékařům, že pilotuje letadlo

Berlín

Pilot Germanwings Andreas Lubitz lhal lékařům. Tvrdil jim, že je na nemocenské, přestože dál létal. Uvedl to ve čtvrtek německý deník Bild. Lubitz se podle deníku také snažil vyléčit poruchu zraku, kterou trpěl.

Foto: Michael Mueller, ČTK/AP

Andreas Lubitz na snímku z roku 2009

Článek

Sedmadvacetiletý Lubitz sice lékařům řekl, že je zaměstnán jako pilot a že pracuje pro Germanwings, ale záměrně jim zatajil, že stále ještě řídí dopravní letadlo.

Chtěl se tak vyhnout tomu, aby informovali zaměstnavatele o jeho zdravotním stavu, uvedl Bild. Neschopenky včetně té na osudný den havárie, neodevzdával, roztrhané je zahazoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: ti, Právo

Výška a let airbusu před katastrofou

Na problémy se zrakem si Lubitz stěžoval od konce roku 2014, kdy byl zraněn při autohavárii, když se mu nafoukl airbag. Při vyšetření uváděl mimo jiné, že se kolem něj objevuje tma. Tomografické vyšetření ale neprokázalo žádné viditelné poškození mozku.

Podle Bildu měl Lubitz předepsaná antidepresiva a anxiolytika, protože trpěl úzkostmi. U něj doma nalezli policisté Lorazepam patřící mezi benzodiazepiny s krátkodobým a střednědobým účinkem, který působí jako hypnotikum a anxiolytikum.

Tento lék nesmějí užívat řidiči, protože snižuje pozornost. Způsobuje nejen ospalost, ale v počátcích léčby může vyvolávat i sebevražedné sklony.

Policisté v Lubitzově düsseldorfském bytě našli „malou horu léků“. To však podle nich mohlo naznačovat také to, že si předepsané léky vyzvedával, ale neužíval je.

V roce 2009 načas Lubitz přerušil pilotní výcvik kvůli těžkým depresím.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vyrážejí do terénuVideo: Reuters

Reklama

Související články

Lufthansa věděla o Lubitzových depresích

Německá letecká společnost Lufthansa v úterý oznámila, že ji pilot Andreas Lubitz v roce 2009 informoval, že trpěl těžkými depresemi. Dokumenty, které to...

Výběr článků

Načítám