Hlavní obsah

Loupež století: V Drážďanech začali soudit šest mužů kvůli pokladu z klenotnice Grünes Gewölbe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany

V Drážďanech začal v pátek soud se šesticí mužů, kteří jsou podezřelí z krádeže historického pokladu v klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba), která se odehrála v listopadu 2019. Ani šestadvacet měsíců po vloupání se nenašel jediný uloupený skvost miliardové hodnoty a nedozírné historické ceny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Drážďanech soudí šestici mužů podezřelých z vykradení tamní klenotniceVideo: Reuters

 
Článek

Před soudem stojí šest mužů ve věku 22 až 28 let. Patří k arabskému klanu Remmo usazenému v Berlíně a současně jsou i německými státními příslušníky. Klan tvoří zhruba deset rodin a má kolem tisícovky členů. Policie mu připisuje také odcizení stokilogramové zlaté pamětní mince Big Maple Leaf z berlínského Bodeho muzea v roce 2017.

Foto: Pool, Reuters

V Drážďanech začal soud s obviněnými z velké loupeže klenotů

Šestice se bude zodpovídat z obvinění z krádeže v rámci gangu, žhářství a vážného ublížení na zdraví. Pětadvacetiletý Wissam Remmo a o tři roky mladší Mohamed Remmo měli rozbít vitríny sekerou.

Dvojče zapletené do miliardové krádeže šperků v Drážďanech dopadli

Evropa

Obžaloba má ale slabé důkazy. Doposud se nepodařilo určit, kdo a jakou roli měl v celé loupeži sehrát. Vyšetřovatelé nezjistili, kdo přesně obstaral úniková auta (Audi A6, Mercedes třídy E), kdo koupil zbraň, kdo vypnul elektřinu a kdo založil požár. Navíc panují pochybnosti, zda by šestice mladých zlodějů dokázala zločin označovaný jako loupež století naplánovat a provést sama.

Kromě samotného lupu způsobili zloději v saské metropoli další velké škody, které dosáhly výše přes milion eur (25,4 milionu korun). Vznikly poté, co pachatelé v podzemní garáži zapálili auto. Plameny zachvátily další tři vozidla a celkově poškodily jedenašedesát dalších aut.

Obří krádež v drážďanské klenotnici: v Berlíně zadrželi tři podezřelé

Zahraniční

Jednání se koná v přísně střežené síni Vrchního zemského soudu v Drážďanech. Před vstupem musí všichni podstoupit bezpečnostní prohlídku, průkazy totožnosti návštěvníků se kopírují. Hlediště je od soudní síně odděleno skleněnými tabulemi. Obviněné hlídá ozbrojený speciální útvar justice. V sále se nesmějí používat mobilní telefony. Je naplánováno 55 jednacích dnů až do konce října.

Škoda téměř tři miliardy

Do klenotnice v centru Drážďan se loni v noci na 25. listopadu vloupali dva zloději zamřížovaným oknem. Do vitríny s nejcennějšími exponáty vytloukli sekerou díry a ukradli 21 barokních šperků s celkovým počtem 4300 diamantů a briliantů. Pojišťovací hodnota klenotů činí podle prokuratury 113,8 milionu eur (2,89 miliardy korun). Deník Bild v době krádeže psal až o miliardě eur (přes 26 miliard korun).

Miliardová loupež v drážďanské klenotnici: Policie zveřejnila portrét podezřelého

Evropa

Klenotnice Grünes Gewölbe ležící v samém srdci historického drážďanského Starého města. Patří k největším v Evropě a slouží k uchovávání cenných historických sbírek Saska z období od renesance až po klasicismus. Vznikla v 16. století, veřejnosti jsou její sbírky přístupné od roku 1724. Název klenotnice byl odvozen od původního malachitového nátěru její klenby.

Reklama

Výběr článků

Načítám