Hlavní obsah

Lotyšský ministr přišel o post, protože chtěl na pochod veteránů SS

Riga

Vyhazov z vlády dostal lotyšský ministr životního prostředí a místního rozvoje Einars Cilinskis za to, že se chce v neděli zúčastnit tradičního pochodu na oslavu lotyšských veteránů z jednotek zbraní SS (Waffen-SS). Podle agentury Interfax o tom rozhodla premiérka Laimdota Straujumaová.

Foto: Profimedia.cz

Lotyšská premiérka Laimdota Straujumaová

Článek

Cilinskis trval na své účasti, byť ho předsedkyně vlády předtím upozornila, že tato akce, navíc s účastí člena lotyšské vlády, může podnítit napětí ve vztazích s Ruskem. Ministr je ale přesvědčen, že se akce musí zúčastnit jako "lotyšský vlastenec".

"Vzhledem k tomu, že pan ministr dnes (v pátek) sdělil, že se pochodu zúčastní, a sám kvůli tomu neodstoupí, premiérka ještě dnes podepíše jeho uvolnění z funkce," citovala vpodvečer agentura Reuters mluvčího Straujumaové Andise Blindse. Nedlouho poté tisková služba předsedkyně vlády podle Interfaxu oznámila, že se tak už stalo.

Proti sovětské okupaci

Pochod lotyšských veteránů z jednotek zbraní SS se koná pravidelně 16. března na lotyšský den legionářů. Ačkoli tento den není státním svátkem, mnoho Lotyšů ho vnímá jako příležitost připomenout si padlé krajany, kteří po boku německých vojsk bojovali proti sovětské okupaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám