Hlavní obsah

Loď se stovkou migrantů zakotvila na Sicílii, úřady ji zabavily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

V sicilském přístavu Pozzallo dnes zakotvila loď Eleonore německé nevládní organizace Mission Lifeline s více než 100 migranty na palubě. Do italských vod vplula i přes vládní zákaz, informovala agentura ANSA. Italské úřady ji následně zabavily a oznámily, že migrantům umožní vylodit se. Plavidlo předtím týden čekalo v mezinárodních vodách, odmítla jej přijmout i Malta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loď Eleonore s migranty na palubě připlula do ItálieVideo: Reuters

 
Článek

Kapitán Eleonore Claus-Peter Reisch uvedl, že nepříznivé počasí posádku donutilo v noci na pondělí zamířit k Sicílii. „Po osmi dnech čekání na bezpečný přístav, po nesčetných pokusech přesvědčit státy, aby se postaraly o 104 lidí, v noci rozhodlo počasí. Kvůli životu nebezpečné situaci na palubě musím Eleonore prohlásit za naléhavý případ," napsal dnes na Twitteru.

Plavidlo bylo následně zabaveno, neboť italský ministr vnitra Matteo Salvini minulý týden podepsal dekret, který lodi vstup do italských vod zakazoval.

Šéf nacionalistické strany Liga v pondělí vzkázal, že posádka za porušení vládního zákazu draze zaplatí. Finanční policie, která má případ na starosti, dopoledne avizovala, že migranti se budou moci vylodit kolem poledne.

Pokuta milion eur

Itálie od loňského roku odmítá otvírat své přístavy humanitárním lodím s běženci. Jejich kapitánům, kteří bez povolení zakotví či poruší zákaz vplutí do italských vod, hrozí pokuta ve výši milionu eur (bezmála 26 milionů Kč).

Pobřežní stráž nicméně v pátek na ostrov Lampedusa převezla děti a těhotné ženy z lodi Mare Jonio provozované italskými dobrovolníky z iniciativy Mediterranea. Ta nyní oznámila, že z jejího plavidla bude „ze zdravotních důvodů" odvezeno na pevninu i zbývajících 31 migrantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám