Hlavní obsah

Loď se stovkami uprchlíků převaděči potopili u Malty, až 500 mrtvých

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Až 500 lidí zemřelo minulý týden při potopení lodi s běženci ve Středozemním moři. Svědkové tvrdí, že plavidlo dali potopit převaděči, když se migrantům přestalo líbit, jak s nimi zacházejí. Většinu pasažérů tvořili Palestinci z pásma Gazy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Povídá si o tom celé pásmo Gazy. Je to hrozné, jako by nebylo dost toho, co se stalo v poslední válce (palestinského Hamásu s Izraelem),“ řekl serveru EUobserver ředitel palestinské nevládní organizace Adamir Chalíl abú Šamala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Palestinský diplomat v Řecku Ahmad Suhaíl potvrdil, že na lodi bylo 250 až 300 běženců z pásma Gazy. Ostatní byli z dalších válečných oblastí v Sýrii a Súdánu, ale také z Egypta.

Migranti vypluli předminulý víkend z egyptského přístavu Damietta. Podle svědků jich bylo zhruba 500. O jejich anabázi nezávisle na sobě vypověděli přeživší, kteří se dostali na Krétu a na Sicílii.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Převaděči je přinutili třikrát změnit loď, a když je chtěli minulý čtvrtek přimět přestoupit na čtvrté plavidlo, běženci se vzbouřili. Přistavená loď prý byla malá a hrozilo její přetížení a potopení. Převaděči pak podle výpovědí plavidlo schválně potopili tak, že do něj najeli druhou lodí. Na 300 lidí mělo být v podpalubí a neměli šanci vyváznout.

„Smáli se tomu,“ popsal chování převaděčů jeden ze svědků.

Tisíce dolarů za osobu

Incident, jenž se udál zhruba 500 kilometrů od Malty, vyšetřuje Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se sídlem ve Švýcarsku.

Zatím se podařilo zachránit jen zhruba deset běženců, mezi nimi dvouletou holčičku. Nehoda tak byla jednou z nejtragičtějších vůbec.

Podobných incidentů přibývá. Zatímco loni při nich zemřelo 700 lidí, za letošek už je obětí 3000. V neděli se potopila jedna loď v libyjských vodách, přičemž zemřelo 160 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana běžence z lodi potopené v libyjských vodáchVideo: Reuters

Pašování lidí se převaděčům vyplácí. Jeden z přeživších Palestinců vypověděl, že za možnost vydat se za vysněným lepším životem do Evropy zaplatil 2000 dolarů (zhruba 42 000 korun). Podle izraelského deníku Ha’arec však někteří zaplatí až dvojnásobek.

Převaděči je dostanou do Egypta tunelem pod hraničním přechodem Rafah. Přeplutí moře pak může trvat týden, protože běženci musí měnit plavidla.

Převaděči nejenže podplácejí egyptské úřady, ale mají také své spojky v jižní Evropě, které se uprchlíky snaží dostat ze sběrných středisek. Některým Palestincům radili, aby řekli, že prchají ze Sýrie postižené občanskou válkou.

OSN v červnu upozornila, že v důsledku množství válečných konfliktů převážně v Africe a na Blízkém východě je na světě nejvíce uprchlíků od konce druhé světové války.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám