Hlavní obsah

Lídři zemí EU vyjádřili solidaritu Praze ve sporu s Ruskem, společné vyhošťování diplomatů nebude

– Brusel

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie vyjádřili v noci na úterý na bruselském summitu solidaritu České republice v souvislosti s kauzou Vrbětice a následným diplomatickým sporem s Ruskem. Ve společném usnesení rovněž podpořili českou reakci. Odsoudili také „ilegální, provokativní a rozkladné ruské aktivity vůči EU, členským státům a jinde”. O společném vyhošťování diplomatů na podporu Prahy nejednali.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Více než dvouhodinovou debatu o vztazích s Ruskem vedli šéfové států a vlád deset dní poté, co Moskva zařadila Česko na seznam zemí, které nejsou přátelské. Učinila tak zatím poslední krok ve sporu, který v polovině dubna zahájilo zveřejnění závěru českých tajných služeb, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích byli v roce 2014 ruští agenti. Česko se poté rozhodlo zásadně snížit obsazení ruské ambasády v Praze a početně jej vyrovnat se stavem na českém velvyslanectví v Moskvě.

Útok na jednoho je útokem na všechny, reagují společně lídři europoslanců ke kauze Vrbětice

Evropa

„Evropská rada vyjadřuje svou solidaritu s Českou republikou a podporuje její reakci,” uvádějí závěry přijaté účastníky summitu. EU již Česku podporu vyjádřila minulý měsíc, ve formě společného prohlášení lídrů zemí je to však poprvé.

EU odsoudila ruský seznam nepřátelských zemí, na němž je i ČR

Evropa

Společné vyhošťování diplomatů nebude

Další koordinované kroky jako je vyhošťování Rusů z ambasád političtí vůdci neřešili. Podle diplomatických zdrojů Česká republika příležitost dosáhnout ráznější společné odpovědi propásla zejména tím, že o ni důsledně nepožádala včas. Solidárně s ČR vypovědělo několik lidí z ruských ambasád Slovensko či pobaltské země.Podle Radiožurnálu bylo také chybou Prahy, že o vyhoštění diplomatů nejednala předem s EU.

O vyhoštění ruských diplomatů jsem EU požádal, tvrdí Hamáček

Evropa

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová po nočním jednání summitu prohlásila, že se Rusko pokouší oslabovat či destabilizovat jak země ve svém bezprostředním sousedství, jako je Ukrajina či Gruzie, tak členské státy unie: „Jsme toho svědky dlouhá léta, nezlepšuje se to, ale zhoršuje.“ EU podle ní musí hledat cestu, jak ruským hrozbám čelit, zároveň však musí mít na paměti, že Rusko je pro unijní země ”zdrojem obchodu a investic”. Právě z těchto důvodů či kvůli hrozbě další ruské agrese na Ukrajině mnohé členské státy nechtějí zaujmout tvrdší postoj vůči Moskvě.

Podle předsedy Evropské rady Charlese Michela poskytla debata lídrů představu o tom, jak by EU mohla lépe ”hájit své zájmy a prosazovat své hodnoty”. Šéfové států a vlád podle něj pověřili koordinátora unijní diplomacie Josepa Borrella vypracováním analýzy, jak v současnosti unijní přístup vůči Rusku funguje. K debatě by se měli vrátit na dalším summitu za měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám