Hlavní obsah

Lídři EU na summitu ani po 20 hodinách nedospěli k dohodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

V bruselském sídle Evropské unie se odehrává drama. Třetí den summitu skončil po 20 hodinách, aniž by se špičky států dohodly na parametrech fondu obnovy a budoucího rozpočtu Unie na dalších sedm let. Politici se dohodli pouze na jediném, že se v pondělí opět sejdou v 16.00.

Foto: Pool, Reuters

Předseda Evropské rady Charles Michel

Článek

Špičky vedení zemí EU se nemohou shodnout na celkovém objemu fondu na pomoc ekonomikám zasaženým pandemií koronaviru ani na poměru grantů a úvěrů. Zatímco Nizozemsko, Rakousko, Dánsko a Švédsko navrhly zmenšit celý balík a ubrat na přímých dotacích, Itálie a Španělsko jako největší příjemci peněz se snažily omezování co nejvíce zmírnit.

Lagardeová: EU potřebuje ambiciózní dohodu, ale ne za každou cenu

Ekonomika

Klíčový spor se vede o peníze ve fondu o navrhovaném objemu 750 miliard eur (asi 20 bilionů korun). Diplomaté EU agentuře Reuters řekli, že se sice nedospělo k dohodě, ovšem mezi kontroverzními postoji nastalo „významné sblížení“.

Nový návrh

Politici by měli v pondělí odpoledne dostat na stůl nový návrh k projednání, kde je snížen podíl grantů v záchranném programu na 390 miliard. Původně to mělo být 500 miliard. Předseda Rady EU Charles Michel během noci na pondělí absolvoval sérii oddělených jednání.

Babiš: ČR si vyjednala ze všech zemí nejvyšší nárůst peněz

Evropa

Šéf unijních summitů se spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, jejíž země EU předsedá, snaží s ohledem na aktuální ekonomickou krizi tlačit na rychlou dohodu, Nizozemsko a jeho spojenci však chtějí co nejvíce snížit společný dluh. Evropská komise si hodlá peníze na fond bezprecedentně vypůjčit na finančních trzích a země označované za šetrné chtějí, aby bylo čerpání peněz co nejpřísněji spojeno s plněním stanovených reforem.

Dalším ze sporných bodů zatím zůstává podmíněnost čerpání z fondu dodržováním principů vlády práva. Zatímco západoevropské země trvají na tom, aby se tato podmínka dodržovala co nejpřísněji, Maďarsko s Polskem ji chtějí vypustit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám