Hlavní obsah

Libyjci pro výstrahu stříleli na španělskou loď pro migranty

– Řím

Na loď španělské organizace Proactiva Open Arms (POA), kterou do svých přístavů nepustila ani Itálie, ani Malta, vedla výstražnou palbu libyjská pobřežní stráž. Plavidlo se přitom nacházelo v mezinárodních vodách. Zástupci organizace to řekli italskému deníku Corriere della Sera.

Foto: Profimedia.cz

Migranti na španělské lodi Golfo Azzurro. Fotografie je z loňského roku.

Článek

„Libyjská pobřežní stráž, kterou financuje Itálie a EU, nám hrozila obzvlášť agresivním způsobem - výstražně nám stříleli nad hlavami. Naše loď se v tu chvíli nacházela 24 kilometrů od pobřeží, mimo libyjské vody. Byl to odsouzeníhodný čin,“ komentovali incident Španělé.

Není jasné, zda šlo o námořní síly mezinárodně uznávané libyjské vlády, anebo o síly generála Chalífy Haftary, který nedávno pohrozil lodím operujícím u libyjských břehů vojenským útokem, protože podle něj narušují suverenitu země. [celá zpráva]

O pomoc žádali sami Italové, pak jim zavřeli přístav

Loď Golfo Azzurro se ve Středozemním moři podílí na pátrání a vyzvedávání ohrožených migrantů.

Podle italského deníku se na POA v neděli obrátily samotné italské úřady a požádaly o pomoc s malou lodí s migranty vzdálenou zhruba 185 kilometrů od břehů Libye.

Poté, co tři libyjští migranti z člunu skončili na palubě Golfo Azzurro, italská strana Španěly poslala do maltské Valetty. Malťané ovšem loď organizace POA do přístavu nepustili a poslali ji k italskému ostrovu Lampedusa. Tam ale nepovolila přistání Itálie. [celá zpráva]

Organizace POA minulý týden nepřijala kodex italského ministerstva vnitra regulující činnost humanitárních organizací při zachraňování migrantů ve Středozemním moři. Italský ministr vnitra Marco Minniti varoval organizace, které nepodepíší, že jejich lodě nebudou mít přístup do italských přístavů.

Anabáze lodi Golfo Azzurro pokračuje, napsal list Corriere della Sera. Španělé čekají v mezinárodních vodách na povolení zakotvit, informovala agentura APA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám