Hlavní obsah

Levicová SYRIZA si před řeckými volbami udržuje těsný náskok

Atény

Řecké průzkumy veřejného mínění před předčasnými parlamentními volbami naplánovanými na 20. září nadále vede levicová strana SYRIZA bývalého premiéra Alexise Tsiprase. Podle sondáže agentury Pulse pro televizi Action 24 by SYRIZA získala 26 procent hlasů, na druhém místě by se ztrátou jednoho procentního bodu skončila opoziční Nová demokracie.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Alexis Tsipras

Článek

Z průzkumů dosud SYRIZA vychází jako favorit, její náskok se ale stále snižuje, poznamenala agentura Reuters. Ještě na konci srpna měla v průzkumu agentury ProRata konzervativní Nová demokracie ztrátu na Tsiprasovu stranu 3,5 procentního bodu. Pro srovnání, v květnu byl náskok SYRIZA dokonce ve výši 15 procentních bodů.

I těsné vítězství  ale garantuje pohodlný odstup od protivníků, protože nejsilnější strana má bonus padesáti křesel.

Z průzkumu rovněž vyplývá, že populističtí Nezávislí Řekové, kteří byli Tsiprasovým koaličním partnerem, by se do zákonodárného sboru nedostali. Naopak nově vzniklá strana Levicová jednota, která se kvůli nesouhlasu s reformami nutnými pro získání finanční pomoci eurozóny odštěpila od SYRIZA, by do parlamentu se čtyřmi procenty hlasů pronikla.

Pro vstup do řeckého parlamentu musí strana získat nejméně tři procenta hlasů. Konečný výsledek ale mohou ovlivnit nerozhodnutí voliči, kterých je 10,5 procenta.

V Řecku nyní vládne úřednický kabinet premiérky Vasiliki Thanosové. Jejím úkolem je dovést zemi k již druhým letošním předčasným volbám, které jsou plánovány na 20. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám