Hlavní obsah

Levicová bojůvka zaútočila v Berlíně na sídlo sdružení podnikatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Neznámí pachatelé zaútočili v noci na středu v západoberlínské čtvrti Charlottenburg na Dům hospodářství, v němž sídlí sdružení podnikatelských i jiných svazů z Berlína a Braniborska. Pomocí plynové kartuše, která vybuchla, se pokusili budovu zapálit. Je to už několikátý podobný útok za poslední dobu. Podle policie výpady mají na svědomí zřejmě levicoví extremisté.

Článek

Plynová kartuše explodovala na zadní straně Domu hospodářství. Exploze se ozvala kolem 01:00. Obyvatelé okolních domů zavolali hasiče. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Pachatelé nastříkali na zeď objektu nápis RAZ a srp s kladivem.

Podobný útok se odehrál i v noci na úterý. Jeho terčem se stala Nadace Věda a politika, která mimo jiné provádí politické analýzy pro německý spolkový sněm. Vybuchly v ní čtyři plynové kartuše. Oheň se podařilo rychle uhasit. Kancelářskou budovu v centru německé metropole, kde sídlí bezpečnostní softwarová firma, zase někdo zřejmě o víkendu postříkal barvou.

Podle vyšetřovatelů za všemi útoky stojí nejspíš levicoví radikálové. Nyní tak prý protestují proti evropskému policejnímu kongresu, který se v Berlíně koná. Útoky barvou a zápalnými lahvemi se v německé metropoli opakují. Většinou se stanou v noci. Jejich pachatele lze jen těžko dopadnout, poznamenala agentura DPA.

V prosinci neznámí útočníci nastříkali barvu na kancléřství a hodili zápalné lahve na budovu spolkového kriminálního úřadu. Zaútočili i na kanceláře dvou poslanců. Protestovali tak prý proti klimatické politice a proti účasti německých vojáků v Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám