Hlavní obsah

Letecké záběry: Záchranáři v Albánii našli další mrtvé, zemětřesení má už 40 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana

V Albánii opět vzrostly počty obětí úterního zemětřesení. Záchranáři našli dalších deset těl, celkový počet mrtvých se tak vyšplhal na 40, napsala agentura DPA. Naděje, že se v troskách ještě najdou přeživší, je už minimální.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zkáza po zemětřesení v Albánii z ptačí perspektivy Video: AP

 
Článek

Více než 650 lidí utrpělo při otřesech zranění. Albánské ministerstvo obrany uvedlo, že nejméně devět osob je v kritickém stavu. Tisíce lidí přišly kvůli zemětřesení o přístřeší a uchýlily se do stanů na stadionu v Drači nebo přímo v ulicích Thumanë.

Pátrání po přeživších úřady ukončily v obci Thumanë, zatím se nadále hledá v přístavu Drač. Obě místa postihla přírodní katastrofa nejvíce. Podle jednoho albánského seizmologa byly v oblasti Drače nejsilnější otřesy za posledních 93 let.

Otřesy pokračují

Americká geologická služba USGS uvádí, že dosáhly síly 6,4 stupně. Kromě Albánie byly otřesy patrné i v Řecku, Srbsku, Kosovu, Černé Hoře či v Itálii. Pomoc Albánii nabídla řada států včetně Česka.

Panika v Albánii. Úřady po silném zemětřesení slibují tresty za fámy

Evropa

Země se ale otřásá i nadále. Po vlně nejničivějších otřesů zaznamenali seizmologové více než 530 následných záchvěvů různé síly. Na Balkáně jsou zemětřesení poměrně častá, protože leží v seizmicky aktivní oblasti.

Při dosud nejtragičtějším zemětřesení v roce 1963 zemřelo v severomakedonské metropoli Skopje více než 1000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám