Hlavní obsah

Letecké záběry: Láva ze sopky mění podobu ostrova La Palma

– Španělsko, La Palma

Už šestým dnem pomalu postupuje láva po španělském ostrově La Palma. Vše, co jí přijde do cesty, pohlcuje a mění podobu ostrova. Místní hasiči v pátek odpoledne přerušili odklízecí práce ve městě Todoque poté, co se v sopce otevřela nová trhlina, z níž se začaly valit další potoky lávy. Erupce sopky opět nabývají na síle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sopka La Palma chrlí kouř a lávu, erupce sílíVideo: Reuters

 
Článek

Sopka chrlí vulkanický popel již do výšky asi šesti kilometrů a úřady místním obyvatelům doporučují, aby nosili při pobytu venku roušky. „Sopka je v nové výbušné fázi… Hasiči dnes již nebudou v provozu,“ napsal na Twitteru hasičský sbor ostrova Tenerife, který na La Palmě pomáhá.

Letiště na ostrově La Palma kvůli sopce ruší všechny lety

Evropa

Láva tekoucí ze sopky zničila na ostrově La Palma téměř 400 domů, zachvátila území o rozloze téměř 180 hektarů a zneprůchodnila 14 kilometrů silnic. Úřady zatím nehlásí oběti na životech, evakuovat se však muselo asi 7000 lidí. Podle předběžných odhadů je ohroženo zhruba 15 procent banánových plantáží, které jsou zásadní pro ekonomiku celého ostrova.

Letecké záběry z La Palmy: Uprostřed lávového pekla zůstal jeden dům netknutý

Evropa

Vědci nicméně nadále pochybují, že se láva dostane až do moře, což by způsobilo divokou chemickou reakci, při níž by se do ovzduší uvolnilo velké množství páry s nebezpečnými látkami a kousky vulkanického skla. Jeden z proudů se totiž v podstatě zastavil, druhý se výrazně zpomalil a pohybuje se nyní rychlostí asi metr za hodinu. Lávě k moři zbývají asi dva kilometry. Podle vědců budou nicméně oba proudy aktivní ještě několik týdnů až měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám