Hlavní obsah

Letiště na ostrově La Palma kvůli sopce ruší všechny lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sopka na španělském ostrově La Palma i pátý den po erupci nadále chrlí lávu a popel. Kvůli mračnu popela nad sopkou, který je podle agentury Reuters největší od erupce, v pátek oznámila zrušení několika letů místní letecká společnost Binter i španělské aerolinky Iberia. Místní letiště podle agentury AFP později zrušilo všechny páteční lety z ostrova.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Obyvatelé sledují, jak láva ze sopky likviduje ostrov La Palma

Článek

Sopka chrlí vulkanický popel již do výšky asi šesti kilometrů a úřady místním obyvatelům doporučují, aby nosili při pobytu venku roušky. Vzdušný prostor nad ostrovem La Palma je nicméně stále otevřený až na dvě menší oblasti poblíž místa erupce.

Letecké záběry z La Palmy: Uprostřed lávového pekla zůstal jeden dům netknutý

Evropa

Místní hasiči v pátek odpoledne přerušili odklízecí práce ve městě Todoque poté, co se v sopce otevřela nová trhlina, z níž se začala valit láva. Z kráteru se podle médií ozývaly hlasité exploze, po nichž se po okolní krajině šířily silné tlakové vlny. Kromě tří nově evakuovaných vesnic úřady rovněž obyvatelům další usedlosti nařídily, aby nevycházeli ven.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sopečný popel a kamení pokryly dvůr do výšky 30-40 centimetrůVideo: Reuters

"Vývoj oblaku popela z posledních dní donutil aerolinky ke změně jejich letového řádu, které začnou ode dneška. Rušíme noční lety na ostrov," uvedla ve vyjádření společnost Binter, která na Kanárských ostrovech provozuje místní linky i spojení s destinacemi v jižní Evropě. Není však jasné, kolika letů se opatření dotkne, poznamenává agentura Reuters.

Společnost Iberia pak na Twitteru oznámila, že kvůli erupci zrušila jeden páteční odpolední let.

Přišli jsme o všechno! Láva na Kanárech vzala domovy stovkám lidí

Evropa

Španělské letecké úřady následně informovaly, že letiště na ostrově La Palma zrušilo všech sedm letů, které byly plánovány na pátek. Tři letadla měla z ostrova odletět a čtyři na něj přiletět, přičemž všechny lety byly vnitrostátní. Zatím není jasné, zda se budou rušit spoje i pro příští dny.

Láva tekoucí ze sopky zničila na ostrově La Palma téměř 400 domů, zachvátila území o rozloze téměř 180 hektarů a zneprůchodnila 14 kilometrů silnic. Úřady zatím nehlásí oběti na životech, evakuovat se však muselo asi 7000 lidí.

Místní úřady zaznamenaly za poslední týden v okolí ostrova asi 1130 otřesů půdy, podle španělské geologické služby nicméně oblast nezasáhlo žádné zemětřesení v posledních 24 hodinách.

Letecké záběry: Láva na ostrově La Palma se valí do moře. Ničí vše, co jí stojí v cestě

Evropa

Ze sopky se nyní valí dva hlavní proudy lávy, které jsou v přední části vysoké nejméně deset metrů a ničí tak veškeré domy, lesy a plantáže, které jim stojí v cestě. Většina místních se živí turismem či farmařením a mnozí z nich tak zřejmě přijdou o živobytí, podotýká agentura AP. Španělský premiér Pedro Sánchez při čtvrteční návštěvě ostrova oznámil balík opatření na pomoc místním obyvatelům.

Vědci nicméně nadále pochybují, že se láva dostane až do moře, což by způsobilo divokou chemickou reakci, při níž by se do ovzduší uvolnilo velké množství páry s nebezpečnými látkami a kousky vulkanického skla. Jeden z proudů se totiž v podstatě zastavil, druhý se výrazně zpomalil a pohybuje se nyní rychlostí asi metr za hodinu. Lávě k moři zbývají asi dva kilometry. Podle vědců budou nicméně oba proudy aktivní ještě několik týdnů až měsíců.

Oblak popela ze sopky se podle španělské meteorologické služby AEMET pomalu pohybuje směrem na severovýchod ke Středozemnímu moři a pevninské části Španělska. Podle pátečního vyjádření Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se mrak zřejmě v příštích dnech nedostane nad střední Evropu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám