Hlavní obsah

Letadlu české armády selhala brzda, ve Švédsku sjelo z přistávací dráhy

Stockholm/Praha
Aktualizováno

Armádní letoun Jak-40 s delegací českého ministerstva obrany ve čtvrtek při přistávání ve švédském hlavním městě Stockholmu sjel z přistávací dráhy. Nikdo se nezranil. Kolizi způsobil vadný brzdný systém na jednom kole. Všichni členové delegace se již vrátili zpět do Česka náhradním letadlem, řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Foto: army.cz

Armádní letoun Jak-40 na letišti v pražských Kbelích

Článek

"Při přistání ve Stockholmu došlo k závadě brzdného systému jednoho z kol a v kombinaci s povětrnostními podmínkami letoun vyjel z přistávací dráhy. Letadlo nebylo poškozeno," řekl Pejšek.

Z Česka do Stockholmu posléze doletělo náhradní armádní letadlo s techniky a členy komise, kteří zůstávají na místě kvůli opravě a vyšetření příčiny závady, dodal mluvčí.

Náhradní letadlo se ještě ve čtvrtek s celou delegací, kterou vedl první náměstek ministra obrany Daniel Koštoval a velitel vzdušných sil generál Libor Štefánik, vrátilo zpět do Česka.

Letadlo za hodinu odtáhli

Švédská televize SVT na svém webu uvedla, že incident se odehrál na letišti Arlanda zhruba v devět hodin ráno. Jedenáct lidí na palubě poté muselo setrvat na místě, dokud letadlo technici neodtáhli, což trvalo asi hodinu. SVT nicméně přímo nezmínila, že z dráhy vyjel český letoun, informovala o něm jen jako o stroji Jak-40.

Poruchy na českých armádních letadlech jsou v poslední době čím dál častější. Například letos v květnu prasklo přední sklo vládnímu letounu, ve kterém cestoval tehdejší premiér Petr Nečas do Ruska. [celá zpráva]

Letecký park české armády je zastaralý a s jeho obnovením počítá koncepce dopravního a vrtulníkového letectva. Koncepce ministerstva obrany obsahuje nejen plán vyřadit z vládní letky letitá ruská letadla Jak-40 a místo nich koupit nový Airbus A-319, ale i nahradit zastaralé stroje Mi-24 a Sokol novými víceúčelovými vrtulníky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám