Hlavní obsah

Letadlo Lufthansy se těsně minulo s dronem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Nad varšavským Letištěm Fryderyka Chopina se v pondělí těsně minul stroj německé společnosti Lufthansa s bezpilotním letounem. Informovala o tom zpravodajská televize TVN24, která se odvolala na odborný portál The Aviation Herald.

Foto: Petr Horník, Právo

Dron je tak malý, že jej radary nezachytí. Ilustrační foto

Článek

Piloti stroje Embraer 195 na trase z Mnichova si v pondělí odpoledne při přistávacím manévru nad varšavským letištěm všimli, že asi 100 metrů od nich létá dron. Okamžitě to ohlásili kontrolní věži a prý dost ostře dispečerům připomněli, že mají dbát o bezpečnost vzdušného prostoru v okolí letiště. Polský letecký úřad událost potvrdil a označil ji za „závažný incident". Na palubě embraeru bylo 108 cestujících a pět členů posádky.

Případ vyšetřuje policie. Strážci zákona prohledali místa, odkud bezpilotní letoun pravděpodobně odstartoval, a dnes zadrželi 39letého muže, u kterého doma našli bezpilotní stroj. Experti nyní zjišťují, zda ho používal v pondělí a jakou mělo zařízení dráhu letu. Tomasz Oleszczuk z varšavské policie řekl, že člověku, který dron řídil, hrozí až osm let vězení.

Odborník na letectví Tomasz Hypki v TVN24 připomněl, že bezpilotní letadla jsou příliš malá na to, aby je zachytily radary. Uvedl také, že kdyby stroj narazil do motoru letadla Lufthansy, mohla se stát tragédie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám