Hlavní obsah

"Lepší paňáca" Zeman v při o velvyslance ignoruje ústavu, píše Kleine Zeitung

– Vídeň

Nepsané pravidlo, že na státní návštěvě jiné země se nepropírají problémy domácí politiky, český prezident Miloš Zeman neřeší. Všiml si toho ve středu server rakouského listu Kleine Zeitung v komentáři ke sporu mezi Hradem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem o obsazení velvyslaneckých postů, který poznamenal i ve středu skončenou Zemanovu návštěvu Rakouska. Podle Kleine Zeitung prezident v této otázce vědomě ignoruje českou ústavu.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman

Článek

"Patří k dobrým diplomatickým zvykům, že při státní návštěvě jiné země se domácí politika nepropírá. Českého prezidenta Miloše Zemana ale nechávají tyto nepsané zákony chladnými," komentoval rakouský deník skutečnost, že i na své druhé zahraniční cestě Zeman svými vyjádřeními znovu rozdmýchal debatu okolo jmenování nových českých velvyslanců.

Česko je ale parlamentní demokracií podobně jako Rakousko. Podle ústavy není Zeman víc než pouhý lepší 'paňáca'.

V článku nazvaném Mocenské choutky Miloše Zemana přibližuje pozadí sporu se Schwarzenbergem, kterého server označuje za "obraz nepřítele českého prezidenta". Podle Kleine Zeitung Zeman svými návrhy na obsazení postů ambasadorů na Slovensku a v Rusku "vědomě ignoruje ústavu". "Ta říká jasně, že velvyslanci jsou navrhováni ministrem zahraničí a prezidentem pouze oficiálně jmenováni. Prezident sám nemá žádné navrhovací právo," zdůrazňuje deník.

Podle něj to však Zeman vidí jinak a ze skutečnosti, že je první přímo zvolenou hlavou českého státu, podle Kleine Zeitung vyvozuje, že mu automaticky náleží více moci. "Česko je ale parlamentní demokracií podobně jako Rakousko. Podle ústavy není Zeman víc než pouhý lepší 'paňáca'," soudí list.

"Není to přitom poprvé, kdy chce tento instinktivní politik rozšířit svou moc," píše Kleine Zeitung a připomíná, že Zeman požadoval hned po svém zvolení rychlý konec Nečasova kabinetu a nové volby. "Podle ústavy může o osudu vlády rozhodnout výhradně parlament. Zasvěcenci však tvrdí, že Zeman chce z Česka udělat prezidentskou demokracii, ať to stojí, co to stojí," poznamenává rakouský list.

Reklama

Výběr článků

Načítám