Hlavní obsah

Lavrov hájí útok na porodnici: Radikální skupina Azov tam měla základnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zprávy o situaci na Ukrajině jsou manipulovány, tvrdí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Příkladem je podle něj zasažená porodnice a dětská nemocnice ve městě Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny. Budova se podle jeho slov využívala jako základna ultraradikálního praporu Azov. Tuto skutečnost prý Rusko sdělilo před třemi dny na zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Následky útoku na nemocnici v MariupoluVideo: AP

 
Článek

Ukrajinští ultranacionalisté podle Lavrova z nemocnice „vyhostili všechny rodící ženy a personál“. Šéf ruské diplomacie to řekl ve čtvrtek po jednání s ukrajinskými a tureckými ministry zahraničí Dmitrijem Kulebou a Mevlutem Cavusogluem.

Žádná porodnice to nebyla, zlehčuje ruský diplomat útok v Mariupolu

Evropa

„Není to poprvé, co vidíme patetické výkřiky o takzvaných zvěrstvech spáchaných ruskými ozbrojenými silami. Před třemi dny, 7. března, na zasedání Rady bezpečnosti OSN byla naší delegací prezentována fakta, že tato porodnice byla dobyta praporem Azov a dalšími radikály. Opustit ho musely všechny rodící ženy, všechny sestry, obecně veškerý obslužný personál,“ řekl ministr. Dále zdůraznil: „Tyto údaje byly prezentovány před třemi dny, tak si udělejte vlastní závěry o tom, jak je manipulováno veřejným míněním po celém světě.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rusové v Mariupolu zasáhli dětskou nemocnici a porodnici.Video: Reuters

Ukrajina nekapitulovala, řekl Kuleba, rozhovory s Lavrovem průlom nepřinesly

Zahraniční

Při středečním leteckém útoku ruských sil na porodnici a dětskou nemocnici v Mariupolu zahynuli tři lidé včetně jednoho dítěte. Podle agentury Unian to ve čtvrtek uvedla městská rada Mariupolu na sociální síti Telegram. Sedmnáct lidí podle správy města při útoku utrpělo zranění.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (vlevo) a jeho turecký protějšek Mevlut Cavusoglu

Ruský útok na nemocnici v Mariupolu: Zemřeli tři lidé včetně malé holčičky

Válka na Ukrajině

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov řekl, že Kreml požádá armádu o informace ohledně útoku. Moskva obvinění z bombardování ovšem odmítá a tvrdí, že jde o dezinformace.

Reklama

Výběr článků

Načítám