Hlavní obsah

Lavina v Malé Fatře zabila skialpinistu, našli ho dva metry pod sněhem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lavina, která spadla ve středu do žlebu pod Velkým Kriváněm v Malé Fatře, zabila 37letého slovenského skialpinistu. Jeho kamarádům se podařilo muže vyprostit ze sněhové masy ještě před příchodem horských záchranářů, ale všechny pokusy o oživování selhaly.

Foto: HZS

Do údolí spadla lavina.

Článek

„Při vyhledávání použili přátelé skialpinisty vyhledávací přístroje, které měli naštěstí všichni s sebou,“ uvedla Horská záchranná služba (HZS) na svém webu.

Muže, křestním jménem Michal, našli v hloubce dva metry pod sněhem, byl v bezvědomí. „Zahájili okamžitou resuscitaci, kterou vykonávali až do příchodu horských záchranářů. Členové horské záchranné služby pokračovali v oživování, ale jejich snahy byly marné. Život muže se nepodařilo zachránit,“ uvedl web HZS.

Záchranná akce trvala pět hodin.

Foto: HZS

Skialpinistu se nepodařilo oživit.

Vzhledem k nepříznivému počasí nemohli záchranáři při akci použít vrtulník a na místo se museli dostat pěšky. Tělo transportovali pomocí lanové techniky do údolí. Terénním vozidlem potom dál do obce Štěfanová.

Foto: HZS

Vrtulník nemohli záchranáři použít

Slovenská horská služba návštěvníkům horských oblastí doporučuje, aby po dobu zvýšeného rizika lavin neriskovali pohyb v místech, která za daných podmínek nejsou bezpečná. „Předpokládáme, že vlivem sněžení bude mít stupeň lavinového nebezpečí stoupající tendenci,“ upozornila HZS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám