Hlavní obsah

Labouristé ztratili Londýn, povládne mu provokatér Boris Johnson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Tragické výsledky britských labouristů ve čtvrtečních komunálních volbách dovršila ztráta Londýna. Novým starostou metropole bude konzervativec Boris Johnson, který vystřídá Kena Livingstona, jenž stál v čele radnice po dvě volební období.

Článek

Johnson získal podle výsledků vyhlášených před půlnocí místního času 1 168 738 hlasů. Por Livingstona hlasovalo 1 028 966 voličů, což představuje 45 procent. Třetí skončil liberální demokrat Brian Paddick a čtvrtý zelený Sian Berry.

Očekává se, ze Johnson odstoupí z funkce starosty Henley. Svého předchůdce označil jako člověka, který sloužil veřejnosti. Velmi ocenil jeho postup při atentátech ze 7. července 2005.

Britská vládní Labouristická strana získala ve čtvrtečních místních volbách v Anglii a Walesu nejmenší podíl hlasů za posledních 40 let. Labouristé získali 24 procent hlasů voličů, což je o dvě procenta méně než v roce 2004, kdy se v zemi zvedla vlna odporu proti účasti na válce v Iráku.

Labouristé podle agentur po sečtení hlasů ztratili 333 křesel místních radních, zatímco konzervativci jich 240 získali.

Konzervativci by vyhráli parlamentní volby

Konzervativci získali o 20 procent hlasů více než vládní strana. Kdyby se vyhlášené výsledky přímo přepočetly na volby do Dolní sněmovny, měli by v ní teď opoziční konzervativci nadpoloviční většinu o nejméně 138 mandátů.

Vůdce konzervativců David Cameron řekl, že tyto volby pro jeho stranu znamenají "významný okamžik". Cameron popřel, že by jeho strana jen těžila z rozčarování voličů nad labouristy. Jde podle něj naopak o "hlas důvěry v konzervativce".

Májový masakr labouristů

Britští političtí analytici spekulují o dopadech volební pohromy na premiéra Gordona Browna, i když převádění výsledků místních voleb na celostátní výsledek je ošidné. Britské noviny na titulní straně píší o "májovém masakru" a o "krvavém pátku" Gordona Browna.

Nový starosta Londýna Boris Johnson

Konzervativní novinář a poslanec Boris Johnson zatím poutal pozornost hlavně svými komentáři, skandálními výroky či aférkami. Absolvent Oxfordu si rád dělá legraci snad ze všeho, včetně sebe.

Alexander Boris de Pfeffel Johnson se narodil 19. června 1964 v New Yorku v bohaté a vážené rodině. Jeho otec byl poslancem za konzervativce a pracoval v Evropské komisi či Světové bance. Johnson vystudoval prestižní soukromou školu v Etonu a univerzitu v Oxfordu.

Kariéra novináře

Pracoval v listech The Times, Express & Star či The Daily Telegraph, v letech 1999 až 2005 byl šéfredaktorem časopisu The Spectator. Jako novinář získal několik ocenění a proslul kontroverzními komentáři, euroskeptickými postoji i podporou války v Iráku.

V roce 2001 byl zvolen do parlamentu, v roce 2004 se stal poprvé členem stínového kabinetu, o místo ale ženatý otec čtyř dětí přišel kvůli tomu, že tajil románek s kolegyní ze Spectatoru.

Politická kariréra

V letech 2003 až 2004 byl místopředsedou konzervativců. Do stínového kabinetu se Johnson vrátil jako ministr pro vysoké školy v prosinci 2005. Byl jím do loňského července, kdy oznámil, že se chce stát starostou Londýna.

V nové funkci se chce Johnson zaměřit hlavně na dopravu, bezpečnost, životní prostředí a bydlení. Britskou metropoli bude také řídit během olympiády v roce 2012.

Skandální výroky

Město Portsmouth popsal jako místo "přecpané drogami, tlusťochy, ztroskotanci a labouristickými poslanci" a obyvatele Papuy-Nové Guineje označil za kanibaly. O svazcích osob stejného pohlaví řekl: "Jestliže jsou svazky gayů v pořádku - a já si tím nejsem jistý - pak nevidím žádný důvod, proč by to nemělo platit i pro svazek tří mužů nebo tří mužů a psa." Johnson ale nešetří ani sebe: "Pod mou pečlivě udržovanou fasádou užvaněného šaška se neskrývá nic jiného než užvaněný šašek."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám