Hlavní obsah

Kypr je odhodlán blokovat dohodu mezi Tureckem a EU

– Nikósie

Kypr odmítl dát svůj souhlas k obnovení přístupových rozhovorů Turecka s EU. Komplikují se tak podmínky pro přijetí migrační dohody předběžně dojednané mezi oběma stranami na pondělním mimořádném summitu v Bruselu. Nikósie totiž podmínila uzavření dohody tím, že se Turecko zasadí o sjednocení rozděleného Kypru.

Foto: Yves Herman, Reuters

Turecký premiér Ahmet Davutoglu na summitu EU-Turecko v Bruselu.

Článek

"Pokud jde o turecký požadavek k otevření kapitol jednostranně blokovaných Kyperskou republikou, zachovává prezident (Nikos Anastasiadis) nadále svůj pevný postoj," sdělil podle agentury AFP kyperský mluvčí Nikos Christodulidis. Podle něj je nezbytné, aby Turecko nejprve splnilo svou povinnost a zasadilo se o sjednocení rozděleného ostrova. Ankara má podle kyperské vlády učinit první krok.

Kyperská republika, jejíž severní část je nadále okupována tureckou armádou, právě touto okolností nadále zdůvodňuje svůj nekompromisní přístup k Ankaře. Z 35 kapitol přístupových rozhovorů jich Kypr zablokoval šest.

Kypr rozdělen od roku 1974

Kypr je rozdělen právě od turecké invaze z července 1974, kdy Ankara vyslala do severní třetiny ostrova vojska v reakci na pokus o převrat nacionalistických kyperských Řeků. Ti chtěli připojit Kypr k Řecku.

Kypr je nyní členským státem EU, ale fakticky jde jen o jižní, řeckou část ostrova, zatímco severní republiku s převážně tureckým obyvatelstvem uznává jen Turecko.

Obnovení přístupových rozhovorů patří mezi turecké podmínky pro to, aby Ankara mimo jiné začala přijímat zpět z Řecka blízkovýchodní uprchlíky, a zastavila tak proud běženců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám