Hlavní obsah

Kyperské banky jsou v krizi, lidé berou bankomaty útokem

Nikósie

Kypru hrozí tzv. run na banky, při němž obyvatelé ve velkém vybírají ze svých bankovních účtů své úspory. Důvodem je avizované jednorázové zdanění vkladů na základě finanční pomoci od eurozóny. Lidé vzali bankomaty útokem.

Foto: ČTK/AP

Lidé na Kypru hromadně vybírají peníze z účtů.

Článek

"Zajímalo by mě, kam se poděla solidarita EU. Co jsme dostali? Nic," prohlásil kyperský mechanik Jannis Pavlu. "Nevím, proč bych měl platit za chyby bank," dodal další Kypřan. "Sicílii nazývají ostrovem mafie. Tím ale není Sicílie, je to Kypr. Tohle je prostě a jednoduše krádež," řekl jeden kyperský důchodce.

Server BBC doplnil, že u bankomatů se tvořily v sobotu dlouhé fronty.

Kypr se má po Řecku, Irsku a Portugalsku stát čtvrtým státem eurozóny, který dostane finanční pomoc. Podmínkou pomoci je ale zvýšení daní a zavedení jednorázové daně na bankovní vklady. V případě těch velkých je daň 9,9 procenta, u těch nižších 6,75 procenta.

Daně musí teprve schválit parlament. Překvapení z jejich zavedení jsou ale i někteří politici. "Mou první reakcí je šok," uvedl šéf parlamentní komise pro finanční záležitosti Nicholas Papadopulos. "Toto rozhodnutí je mnohem horší, než jsme očekávali. Je v rozporu s tím, o čem nás vláda až do páteční noci ujišťovala," dodal.

Ministři financí eurozóny v pátek odsouhlasili půjčku 10 miliard eur pro zadlužené kyperské bankovnictví. Kypr ale původně žádal až o několik miliard víc, napsaly světové agentury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám