Hlavní obsah

Kyjev a Budapešť rozhádalo občanství

Právo, Alexandra Malachovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhoštěním diplomatů vyvrcholil nový konflikt mezi Ukrajinou a Maďarskem. Diplomatickou roztržku způsobilo slavnostní „vítání občanů“ na maďarském konzulátu v zakarpatském Berehovu. Tajně natočené video s cinkáním skleniček a slibováním věrnosti Maďarsku, které minulý měsíc zveřejnila státní ukrajinská agentura Ukrinform, má na svědomí čtvrteční vyhoštění diplomatů z obou zemí.

Foto: Profimedia.cz

Protestní akce ukrajinských radikálů v Kyjevě. Před sídlem ministerstva zahraničí požadovali vyhoštění maďarského konzula z Berehova na západě Ukrajiny.

Článek

Ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo maďarského konzula v Berehovu za nežádoucí osobu. Velvyslanci Ernö Keskenymu v Kyjevě předalo nótu, podle které konzul z berehovské mise musí opustit Ukrajinu do 72 hodin.

„Očekáváme, že se maďarská strana v budoucnu zdrží jakýchkoli nepřátelských kroků vůči Ukrajině a její zástupci nebudou porušovat ukrajinské zákony,“ konstatovalo v dokumentu. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó vzápětí „zrcadlově“ vyhostil ukrajinského konzula, jenž musí opustit Maďarsko také do tří dnů.

„Přísahám, že považuji Maďarsko za svou vlast. Budu oddaným občanem a budu bránit Maďarsko a sloužit mu. Ať mi pomáhá bůh,“ opakuje na zveřejněné nahrávce státoobčanský slib několik mužů a žen. Zpívají pak maďarskou hymnu a po přípitku neznámý hlas účastníkům akce radí, jak nový status ukrajinským úřadům zatajit.

Přímý důkaz

Pavlo Klimkin, šéf ukrajinské diplomacie, vzápětí varoval, že konzula z Berehova, které se stalo jakousi „metropolí“ maďarských aktivit na Ukrajině, vyhostí, pokud ho Budapešť neodvolá. „Věděli jsme, že se to (udělování občanství) děje, a varovali jsme maďarské kolegy. Toto je ale přímý důkaz,“ prohlásil. Jednání maďarských diplomatů označil za nepřípustné.

„Ohromilo mě, že konzulát v Berehovu uděloval maďarské občanství a novopečené krajany nutil, aby ho tajili před ukrajinským státem, a zároveň jim radil, jak manipulovat s pasy při překročení hranice“.

Maďarští diplomaté trvají na tom, že „konzul nic špatného neprovedl“. Szijjártó důrazně popřel nařčení z porušování konvencí a norem a Kyjev obvinil ze lži. „Podobná tvrzení ze strany Ukrajiny jsou falešná a lživá,“ řekl. Zdůraznil, že dvojí občanství je v Evropě běžná praxe. Nahrávku pak maďarské ministerstvo označilo za „operaci (ukrajinských) tajných služeb“.

Prokuratura už vyšetřuje „vlastizradu“

Zakarpatská prokuratura mezitím zahájila trestní stíhání pro podezření z „vlastizrady“ a ukrajinští politici mluví o „ohrožení národní bezpečnosti“. Nacionalističtí radikálové v Kyjevě i v Berehovu žádali před diplomatickými úřady „tvrdá opatření“ proti Budapešti.

Szijjárta pak zařadili na nechvalně proslulý seznam „Mírotvůrce“, jenž eviduje „nepřátele Ukrajiny“. Vytýkají mu, že „nahrává Moskvě“ a spolu s Ruskem podněcuje „separatistické nálady“.

Maďarské aktivity v Berehovu, které leží v Zakarpatské oblasti těsně u maďarsko-ukrajinských hranic, Kyjev již delší dobu iritují. Maďarští politici region pravidelně navštěvují a pořádají tam populistické akce bez dohody s ukrajinskými úřady.

Maďarsko pečuje o zakarpatské krajany
Podle neoficiálních statistik maďarské občanství má na Ukrajině zhruba 100 tisíc obyvatel
Mezi maďarskými občany jsou nejen etničtí Maďaři, ale také rodilí Ukrajinci
K maďarské menšině v Zakarpatsku na západní Ukrajině se hlásí asi 150 tisíc lidí
Budapešť dotuje maďarské školy, farmáře a podporuje podnikání etnických Maďarů v sousedním regionu

Reklama

Výběr článků

Načítám