Hlavní obsah

Francouzskému učiteli uříznul hlavu za to, že dětem ukázal karikaturu Mohameda

Paříž
Aktualizováno

Francouzská policie v souvislosti s páteční vraždou středoškolského učitele dějepisu u Paříže zadržela devět lidí, jsou mezi nimi i příbuzní pachatele a jedna nezletilá osoba. Útočníkem byl 18letý mladík čečenského původu. Policie ho zastřelila a našla u něj průkaz totožnosti. Informace uvedly v sobotu agentury AP a AFP.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Policisté na místě činu v Conflans St. Honorine

Článek

Útočník napadl v Conflans-Saint-Honorine severozápadně od Paříže nožem muže. Podle většiny médií mu uřízl hlavu, agentura Reuters uvedla, že ho ubodal. Policie to vyšetřuje jako teroristický útok. Stanice FranceNews24 oznámila, že jeden ze svědků slyšel útočníka křičet Alláhu akbar (arabsky Alláh je veliký).

Identita útočníka nebyla zveřejněna, ale podle francouzských médií šlo o 18letého mladíka čečenského původu, který se narodil v Moskvě.

Obětí útoku je 47letý učitel dějepisu, který před deseti dny žákům přednášel o svobodě slova a ukazoval jim přitom karikatury proroka Mohameda.

Učitel pak čelil výhrůžkám, potvrdili policisté agentuře AP. Stěžovali si na něj rodiče jednoho z žáků a podali na něj trestní oznámení. Policisté dodali, že vrah neměl na škole žádné dítě ani ji sám nenavštěvoval.

Teroristický útok u Paříže. Muž křičel Alláhu akbar a svou oběť sťal

Evropa

Kvůli válce s islámskými separatisty v Čečensku, kterou vedlo Rusko, nabídla Paříž azyl mnoha Čečencům.

Po útoku se pachatel odmítl vzdát policii, utekl do sousedního městečka, kde ho policisté dostihli. Protože je ohrožoval střelnou zbraní, zastřelili ho. Měl ale jen airsoftovou zbraň.

Útok odsoudili francouzští politici v čele s prezidentem Emmanuelem Macronem, podle nějž se jednalo o útok na svobodu slova, za nímž stojí islámský terorismus. „Jeden z našich spoluobčanů byl dnes zavražděn, protože učil o svobodě projevu, o svobodě věřit, nebo nevěřit,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám