Hlavní obsah

Kvůli bakteriím zakázali koupání v části italského Jadranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rimini

Na části jadranského pobřeží v Itálii ve čtvrtek úřady vyhlásily zákaz koupání. V moři totiž naměřily nadměrnou koncentraci bakterií Escherichia coli, uvedla agentura ANSA. Jedná se o pobřeží v regionu Emilia-Romagna, od ústí Pádu až po známé letovisko Rimini.

Foto: Profimedia.cz

Pláž v Rimini

Článek

Za zhoršení kvality mořské vody mohou podle odborníků vysoké teploty a sucho.

Regionální agentura pro ochranu životního prostředí Arpae vydala zákaz koupání v 28 oblastech jadranského pobřeží. Jde především o oblast kolem známého letoviska Rimini. Zákaz bude platit do doby, než se hodnoty vrátí do normálu.

Podle odborníků agentury je situace neobvyklá a k jejímu vzniku přispěla souhra několika negativních faktorů. Dlouhotrvající vlna vedra přispívá k růstu teploty mořské vody, což vede k množení bakterií. Kvůli suchu je menší obměna vod v řekách, což může vést k silnějšímu znečištění v tocích, jež končí v moři.

Znepokojení starostové

Zákaz koupání znepokojil starosty pobřežních měst, jejichž ekonomika je závislá na letní sezoně, napsal deník Corriere della Sera. Úřady mají o situaci se zástupci samospráv jednat v pátek. Radnice odmítají, že by na zhoršení stavu vod měly samy podíl, například vypouštěním splašků do moře.

Escherichia coli (E. coli)
Žije ve střevech teplokrevných živočichů. I u člověka je její přítonostsot běžná pouze ve střevní mikrofloře. Patogenní kmeny způsobují infekce močových cest či průjmy. Její přítomnost ve vodě značí znečištění fekáliemi.

„Za realizaci oddělené kanalizace jsme utratili na 250 milionů eur (přes šest miliard korun),“ uvedl starosta Rimini Jamil Sadegholvaad, podle kterého může mít situace závažné ekonomické dopady.

Reklama

Výběr článků

Načítám