Hlavní obsah

Kritikovi Putina hrozí 10 let vězení za spiknutí

Moskva

Ruský opoziční politik Sergej Udalcov, který se v pátek navzdory spekulacím o možném útěku z Ruska dostavil na policii k výslechu, byl obviněn z přípravy a organizace masových nepokojů. V případě odsouzení může Udalcovovi a jeho společníkům hrozit až deset let vězení. Obvinění považuje za zcela vykonstruované.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Sergej Udalcov přichází na policii.

Článek

"Sergej Udalcov byl obviněn, svoji vinu neuznává," řekl zástupce vyšetřovacího výboru Vladimir Markin a dodal, že obviněný má zakázáno opustit Moskvu.

Udalcov, jeden z hlavních odpůrců prezidenta Vladimira Putina, přijel na policii dnes ráno klidný a se zdviženou pěstí.

"Je to ostudná záležitost a trýznění. Nejsem vinen. Jdu dovnitř hrdě a se zdviženou hlavou," řekl Udalcov novinářům, kteří ho čekali před sídlem vyšetřovacího úřadu. "Doufám, že obstojím. Rusko bude svobodné. Jestli si někdo myslel, že uteču do ciziny, tak se spletl," dodal opoziční zástupce.

Případ už několik dní hýbe ruskou politikou a médii. Již dříve se ve vazbě ocitli dva Udalcovovi společníci. Důvodem ke stíhání se stal snímek Anatomie protestu-2, který počátkem října odvysílala polostátní televize NTV. Podle snímku se údajně Udalcov, Leonid Razvozžajev a Konstantin Lebeděv domlouvali s Gruzíncem blízkým protiruskému prezidentu Michailu Saakašvilimu na financování masových nepokojů a státního převratu v Moskvě.

Liberální média už vidí na obzoru velký soudní proces zapadající do utužování poměrů po návratu Vladimira Putina do Kremlu.

Přiznání odvolal, údajně ho mučili

Razvozžajeva do Moskvy "dopravily" ruské tajné služby z Kyjeva, kde hodlal požádat o politický azyl. K přiznání byl podle svých slov donucen mučením. Doznání nyní odvolal, ale podle mluvčího vyšetřovatelů Vladimira Markina to nepředstavuje žádnou překážku.

"Jestli si Razvozžajev a jeho rádci myslí, že doznání či jeho popření jsou klíčová v případu, pak je mohu zklamat: vyšetřování má dost dalších získaných a prověřených svědectví a důkazů, které postačí k odhalení skutečnosti," řekl Markin.

Reklama

Výběr článků

Načítám