Hlavní obsah

Královnu Alžbětu prý schovali před nálety v Irsku

Právo, mat

Legendární vyprávění o tom, jak během letecké bitvy o Británii a zejména při bombardování Londýna královská rodina stoicky setrvala se svými poddanými v metropoli, zřejmě bude zapotřebí poněkud upravit.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Britská královna Alžběta II.

Článek

Jak tvrdí irský autor literatury faktu John Banville, budoucí královnu Alžbětu II. a její sestru Margaretu poslali na nejmenované venkovské sídlo v Irské republice. Ta byla za války neutrální a žádné nálety tam nehrozily.

Banville, nositel prestižní literární Bookerovy ceny, své tvrzení původně opřel o místní zvěsti a také o dedukci. Všiml si, že během přelomové návštěvy Irska v roce 2011 královna „na celé odpoledne zmizela“. „Vsadil bych se, že si šla to místo prohlédnout,“ říká Banville, který o údajném pobytu Alžběty v irském vnitrozemí právě vydává román Tajní hosté.

Alžběta II. už vládne déle než František Josef I.

Koktejl

Této spekulaci dodal na důvěryhodnosti Buckinghamský palác. Tvrzení totiž nepopřel ani nevyvrátil. V prohlášení sdělil, že informaci nemíní komentovat, novináře však odkázal na oficiální verzi, podle níž Její Veličenstvo a princezna Margareta „strávily převážnou část války ve Windsorském zámku“.

Přesunuly se tam poté, co luftwaffe vybombardovala Buckinghamský palác. Královna matka tehdy pronesla slavný výrok, že „je tomu ráda, protože se aspoň může podívat East Endu do očí“. Narážela tím na chudinské čtvrti Londýna, nejhůře postižené nálety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám