Hlavní obsah

Němečtí levičáci koupili v Česku sochu Lenina, dají si ji před sídlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémní levicová Marxisticko-leninská strana Německa (MLPD) si může před svým sídlem ve městě Gelsenkirchen vztyčit 2,15 metru vysokou sochu bolševického vůdce Vladimira Iljiče Lenina. Sochu si strana, jejímž cílem je vláda proletariátu, pořídila v České republice, píše deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Socha Lenina, která bude stát v Gelsenkirchenu.

Článek

Správní soud totiž zrušil zákaz, který vydalo město. Gelsenkirchen se postavil proti vztyčení sochy, protože by to „narušilo vzhled architektonické památky, která se nachází na stejném pozemku“. Tento argument soud zamítl s ohledem na poměrně obvyklou velikost sochy. Podle něj se hodnota druhého pomníku nesnižuje.

„Těší nás, že protikomunisticky motivované zneužití zákona tak tvrdě ztroskotalo,“ citoval portál Epoch Times šéfku radikální strany Gabi Fechtnerovou. Ta rovněž uvedla, že Gelsenkirchen je dělnické město, kam se Lenin skvěle hodí.

Zaútočme na fašisty, vyzývala extrémní levice v Lipsku a napadla policisty

Evropa

Socha je vysoká 2,15 metru a je odlita z litiny. Vyrobena byla ve 30. letech v Sovětském svazu a naposledy byla v Česku, kde ji MLPD údajně koupila v aukci. Podrobnosti o prodeji včetně částky zveřejněny nebyly.

Odhalit sochu plánuje strana 14. března u příležitosti 150. výročí Leninova narození. Zakladatel Sovětského svazu, kterého kritici považují za představitele útlaku, bídy a likvidace politické opozice, se narodil v dubnu 1870 a zemřel v lednu 1924.

Reklama

Výběr článků

Načítám