Hlavní obsah

Krádež radioaktivního kobaltu nikoho neohrozí, ujišťují Poláci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Pět až sedm kontejnerů s radioaktivním kobaltem ukradli neznámí pachatelé ze slévárny na východě Polska. Podle oznámení Národní agentury pro jadernou energii (PAA) vzhledem k malému množství zcizené látky i jejímu stáří nebezpečí nehrozí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na krádež kontejnerů s kobaltem-60, což je radioaktivní izotop používaný pro zdravotní a průmyslové účely, úřady přišly minulý měsíc při inventuře ve slévárně v Lublinu, napsala agentura AP. Závod kobalt-60 používal v přístrojích pro technické měření.

"Jsou to staré zdroje, takže nemají tolik (radio)aktivity," řekla mluvčí úřadu Monika Skotniczná.

Kobalt je možné využít k výrobě takzvaných špinavých bomb, což jsou klasické nálože kombinované s radioaktivním materiálem. Množství zcizené látky je ale prý pro teroristy bezcenné. Nebezpečí by podle mluvčí mohlo hrozit, kdyby kobalt někdo vyndal z olověných krytů. Ani tak by ale nedošlo k ohrožení života.

Každý z kontejnerů vážil několik desítek kilogramů. Ukradli je pravděpodobně lidé, kteří sbírají kovový odpad.

Polsko o krádeží informovalo Evropskou unii a také sousední země. Chorvatský státní institut pro jadernou bezpečnost vybídl ke zvláštní pozornosti na svých hranicích. Podle AP není zatím jasné, zda podobná varování vydaly i jiné evropské země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám