Hlavní obsah

Kotleba ukončil divadelní představení. Nelíbilo se mu, jak herci mluví

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Šéf banskobystrického kraje Marian Kotleba nechal ve městě Brezno přerušit ochotnické divadelní představení Kováči. Důvodem byly expresivní a neslušné výrazy, které v představení zazněly. Herečka Alžběta Vagadayová si klade otázku, zda po tomto zákroku bude následovat příkaz na přišívání hvězd na oděvy.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Marian Kotleba

Článek

Denník N informoval, že na pondělním představení Divadelního souboru Jána Chaloupky byl šéf extremistické Lidové strany Naše Slovensko osobně přítomen a měl vydat příkaz na přerušení hry. Vagadayová líčila situaci tak, že najednou viděla gestikulaci nějaké ženy, která něco říkala nápovědě a ta následně hercům oznámila, že musí končit.

„Odešli jsme z jeviště. V tom šoku jsme nedokázali jinak zareagovat. Dnes nám přerušili představení, a co udělají zítra? Přišijí nám hvězdy?“ klade si otázku Vagadayová.

Sám si představení objednal

Zmíněná žena byla pracovnice odboru školství Kotlebova úřadu. Měla vyhrožovat, že pokud se představení nepřeruší, dá zatáhnout oponu. Představení Kováči srbského autora Miloše Nikoliče si přitom měl objednat právě Kotleba a hrálo se u příležitosti oceňování učitelů v Brezně.

Kotlebův úřad údajně už před představením žádal, aby herci vypustili z textu vulgární výrazy. „Pokud je v uměleckém textu slovo ku..a, nemůžu přece říkat panna Orleánská. To je absurdní a nepřijatelné,“ řekla Vagadayová.

Představitel hlavní role Július Obernauer říká, že podobný zásah nezažil ani za totality, když soubor hrál tehdy zakázaného Milana Kunderu. „Jsme v šoku. Odehráli jsme dvacet představení této hry na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a v České republice a nikomu to nevadilo. Všude jsme měli pozitivní ohlasy,“ uvedl.

Denník N požádal Kotlebův úřad o vysvětlení, ale odpověď zatím nedostal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám