Hlavní obsah

Kotleba se pojistil. Partaji může šéfovat i z vězení

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Předseda Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba nechal na lednovém sněmu odhlasovat změnu stanov strany a stal se téměř neodvolatelným. S tím nesouhlasí několik jeho dosavadních stoupenců a vzdávají se svých stranických postů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Marian Kotleba přichází k soudu

Článek

Díky novým stanovám Kotleba zcela soustředil rozhodovací pravomoci do svých rukou. Když se o jeho kroku dozvěděli členové předsednictví strany, kteří ani nebyli na sněm pozváni, obvinili Kotlebu z totalitních praktik a oznámili, že se vzdávají svých funkcí.

Jsou mezi nimi například poslanec Milan Mazurek, europoslanec Milan Uhrík nebo mluvčí strany Ondrej Ďurica.

Kotleba dostal za propagaci nacismu čtyři roky

Evropa

Svou nechuť pokračovat v předsednictvu oznámil také poslanec Miroslav Suja, který v minulosti pracoval pro bosse středoslovenské mafie Mikuláše Černáka. Svého členství ve straně se však zatím ani jeden z nich nevzdal. „Z praktického hlediska ztratilo předsednictví význam a stalo se orgánem čistě pro formu,“ napsal Mazurek ve statusu na sociální síti.

Čtyři roky nepravomocně

Web aktuality.sk upozornil, že Kotleba si změnou stanov pojistil kontrolu nad stranou, i kdyby skončil ve vězení. Předseda LSNS byl v říjnu 2020 nepravomocně odsouzený na čtyři roky a čtyři měsíce vězení za podporu a propagaci hnutí směřujícího k potlačení základních práv a svobod. Kotleba se odvolal, ve věci bude rozhodovat nejvyšší soud.

Nespokojenost na Slovensku. Extremisté tam mohou vyhrát volby

Evropa

Podle nových stanov není například určena délka funkčního období předsedy strany, o zásadních otázkách ve straně bude rozhodovat sněm čtyřpětinovou většinou, dosud stačily tři pětiny. Ze stanov vypadlo, že předseda musí zorganizovat sněm jednou za rok. Počet členů předsednictví strany se snížil z dvanácti na devět, přičemž tři z nich jmenuje přímo předseda. Personálními otázkami se předsednictví může zabývat pouze v případě, že to navrhne předseda strany, který bude rovněž rozhodovat o přijímání nových členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám