Hlavní obsah

Kotleba pomohl Jančurovi, RegioJet dostal na Slovensku licenci

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Banskobystrický kraj udělil v úterý licenci českému RegioJetu potřebnou k provozu autobusové linky na trase Banská Bystrica-Bratislava. Podle předsedy banskobystrického kraje a představitele slovenských pravicových extremistů Mariana Kotleby bude linka přínosem pro rozvoj oblasti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radim Jančura

Článek

Mluvčí kraje Vladimír Gürtler uvedl, že Kotleba považuje novou autobusovou linku za přínos pro rozvoj banskobystrického kraje. Žluté autobusy mají od začátku února jezdit mezi Banskou Bystricí a Bratislavou sedmkrát denně. RegioJet chce konkurovat zavedeným slovenským dopravcům především nižšími cenami.

Na základě nesouhlasu Nitranského kraje neudělil původně Bratislavský kraj licenci společnosti RegioJet na provoz zmíněné autobusové linky. Majitel firmy Radim Jančura se následně dostal do ostrého sporu s vedením obou krajů. „Vítejte v kraji korupce a klientelismu,“ hlásá 50 billboardů, které dal Jančura umístit na území obou krajů.

„Občan má právo vybrat si svého dopravce. Mělo by být jedno, zda je dopravce slovenský nebo český. Důležité je, jaké služby poskytuje a zda je to výhodné pro občany a stát,“ argumentoval Jančura na tiskové konferenci v Bratislavě.

RegioJet chtěl původně spustit novou linku 3. listopadu a podle Jančury mu neudělením licence v tomto termínu vzniká škoda ve výši 4 tisíc eur (113 tisíc Kč) denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám