Hlavní obsah

Kosovští Albánci odebírali zajatcům orgány, máme svědka, tvrdí Srbové

– Bělehrad

Srbská prokuratura oznámila, že má svědka ochotného vypovídat o údajném nelegálním odebírání orgánů zajatých Srbů. K případům prý došlo na konci 90. let minulého století. Informovala o tom v neděli agentura AFP.

Foto: Hazir Reka, Reuters

Kosovští Albánci údajně odebírali orgány zajatým Srbům během války v Kosovu.

Článek

Svědek, kterým je kosovský Albánec, podle srbského žalobce pro válečné zločiny Vladimira Vukčeviče podrobně vypověděl o praktikách nelegálního odběru lidských orgánů, které se provádělo na severu Albánie. Zmíněný svědek se prý zúčastnil nejméně jedné operace, během níž lékař v severoalbánském městě Kukës u hranic s Kosovem vyjmul z těla srbského vězně srdce. To bylo poté prodáno na černém trhu.

Kosovo v současné době řeší další případ s nelegálním obchodováním s lidskými orgány v poválečných letech, který vyplul na povrch v roce 2008. Chirurgické zákroky lékaři prováděli na klinice Medicus v Prištině, kam za vidinou snadného výdělku přijížděli chudí lidé z Turecka a ze zemí někdejšího Sovětského svazu.

Pozornost případů s obchodováním s orgány v této malé balkánské zemi zvýšil v roce 2010 vyšetřovatel Dick Marty, který ve zprávě pro Radu Evropy obvinil povstaleckou Kosovskou osvobozeneckou armádu (UÇK) z toho, že odebírala za války v Kosovu na konci 90. let minulého století orgány zajatým Srbům a také kosovským Albáncům, kteří nesouhlasili s praktikami UÇK. Do obchodů byl údajně zapleten i kosovský premiér Hashim Thaçi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám