Hlavní obsah

Kosovský parlament schválil své rozpuštění, zemi čekají volby

Priština

Zhruba měsíc po odstoupení kosovského premiéra Ramushe Haradinaje schválil tamější parlament své rozpuštění, napsala agentura DPA. Cesta k předčasným volbám je tak volná. O nových zákonodárcích by měli lidé hlasovat do 45 dnů, místní média hovoří o termínu 6. říjen.

Foto: Hazir Reka, Reuters

Kosovský premiér Ramush Haradinaj podal demisi a následně parlament schválil své rozpuštění.

Článek

Pro rozpuštění sněmovny, která má 120 členů, hlasovalo 89 z přítomných poslanců, dva byli proti a jeden se zdržel, napsala agentura DPA. Potřeba byla dvoutřetinová většina.

Volby se budou konat v období velkého napětí mezi Kosovem a Srbskem. Bělehrad neuznává nezávislost Kosova a rozhovory o normalizaci vztahů jsou zablokované.

Haradinaj podal demisi 19. července poté, co dostal předvolání k soudu v Haagu pro podezření ze spáchání válečných zločinů. Jako důvod uvedl, že chce u soudu být „jako občan, nikoliv jako hlava vlády“. Na počátku srpna dosavadní koalice oznámila prezidentu Hashimu Thaçimu, že nemůže najít jiného kandidáta na premiéra.

Bývalý kosovský premiér je obviněn z válečných zločinů proti srbskému obyvatelstvu, dopustit se jich měl během války v Kosovu v letech 1998 až 1999. V tehdejší srbské provincii byl regionálním velitelem kosovské osvobozenecké armády UCK, bojoval za nezávislost.

Konflikt si vyžádal více než 13 tisíc mrtvých, včetně asi 11 tisíc kosovských Albánců, dvou tisícovek Srbů a několika stovek Romů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám