Hlavní obsah

Kosovský premiér podezřelý z válečných zločinů podal demisi. Zhoršil bych postavení Kosova, uvedl

Aktualizováno

Kosovský premiér Ramush Haradinaj v pátek podal demisi poté, co ho žalobce zvláštního tribunálu v Haagu předvolal jako podezřelého ze spáchání zločinů za války v Kosovu v letech 1998-99. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Hazir Reka, Reuters

Kosovský premiér Ramush Haradinaj

Článek

Kosovský premiér Ramush Haradinaj v pátek podal demisi poté, co ho žalobce zvláštního tribunálu v Haagu předvolal jako podezřelého ze spáchání zločinů za války v Kosovu v letech 1998-1999. Informovala o tom agentura Reuters.

„Důvodem tohoto rozhodnutí je to, že jsem obdržel předvolání od úřadu zvláštního prokurátora jako podezřelý," řekl Haradinaj. Tento úřad je součástí zvláštního tribunálu v Haagu, jenž soudí válečné zločiny spáchané za války v Kosovu a bezprostředně po ní. „Do Haagu nejede premiér, ale Ramush Haradinaj,“ dodal.

„V příštích volbách budu kandidovat já i moje strana, ale nemohl jsem vést zemi v takovéto situaci, neboť by to zhoršovalo postavení Kosova.“

Jedná se již o druhou Haradinajovu rezignaci z pozice šéfa kabinetu kvůli pozvánce do Haagu. Poprvé podal demisi v roce 2005, kdy ho haagský tribunál (ICTY) obvinil za válečné zločiny. Soud ho v roce 2012 osvobodil pro nedostatek důkazů.

Na tahu je prezident

Haradinaj uvedl, že jeho kabinet bude nyní pokračovat jako úřednická vláda a že by se Kosované měli připravit na předčasné volby. Podle Reuters je nyní na tahu prezident Hashim Thaçi, aby vybral nového premiéra, který získá podporu v parlamentu. Pokud se mu to nepodaří, je prezident povinen vypsat předčasné parlamentní volby.

Zvláštní tribunál pro Kosovo byl po mnoha odkladech a silném nátlaku mezinárodního společenství na kosovské představitele zřízen v roce 2017. Soudí bývalé velitele Kosovské osvobozenecké armády (UÇK), která koncem 90. let vedla ozbrojený boj za odtržení tehdejší srbské provincie Kosovo. Během války se její členové podíleli na masových vraždách, únosech, nezákonném věznění a sexuálně motivovaném násilí. Tribunál je součástí kosovského soudnictví, ale z bezpečnostních důvodů sídlí v nizozemském Haagu a jeho členové jsou zahraniční soudci.

Žádná konkrétní obvinění soud zatím nevznesl. Kosovská média ale již dlouho spekulují, že obviněna může být řada členů současné vládnoucí politické garnitury, kterou tvoří strany vzešlé právě z UÇK.

Reklama

Výběr článků

Načítám