Hlavní obsah

Bývalý kosovský premiér bude opět souzen za válečné zločiny

haag

Odvolací soud Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) ve středu rozhodl o obnovení procesu s bývalým kosovským premiérem a velitelem povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) Ramushem Haradinajem. Proces se obnoví i s dalšími dvěma kosovskými Albánci.

Článek

Předseda ICTY Patrick Robinson prohlásil, že proces s Haradinajem a dvěma bývalými veliteli UÇK byl zmařen zastrašováním svědků. Senát první instance podle něj "pochybil při vyhodnocování vážnosti" vyhrožování, a proto se mu případ vrací k opětovnému projednání.

V dubnu 2008 tribunál k velkému rozhořčení Srbů zprostil Haradinaje obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, kterých se měl na konci 90. let dopustit v Kosovu. Senát ho tehdy zprostil obvinění pro nedostatek důkazů. Dodal ale, že mnoho svědků ze strachu nevypovídalo.

Haradinaj, který je v Kosovu populární, při vyslechnutí verdiktu nedal najevo žádné emoce. Datum nového procesu stanoveno nebylo.

Haradinaj se vydal dobrovolně

Jde o nejvýše postaveného kosovského Albánce, který stanul před tribunálem. Žaloba mu přičítá odpovědnost za vraždy, pronásledování, znásilňování a kruté zacházení se srbskými, ale také albánskými civilisty, kteří byli označeni za kolaboranty se Srby.

Haradinaj v roce 2005 rezignoval na premiérský post a dobrovolně se dostavil k haagskému soudu. V současnosti stojí v čele opoziční parlamentní strany Spojenectví pro budoucnost Kosova (AAK).

Spolu s Haradinajem byli souzeni dva jeho blízcí spolupracovníci Idriz Balaj a Lahi Brahimaj. Zatímco velitel obávaných speciálních jednotek UÇK Černých orlů Balaj byl zbaven všech obvinění, Haradinajův zástupce v UÇK Brahimaj byl uznán vinným ve dvou případech mučení a krutého zacházení se zajatci a odsouzen k šesti letům vězení.

I jejich případy se budou znovu projednávat na žádost žaloby. Odvolání Brahimaje proti trestu bylo zamítnuto.

V procesu jsou souzeni za činy spáchané na západě Kosova. V oblasti bylo zabito čtyřicet civilistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám