Hlavní obsah

Kosovo vědělo předem o provokacích Albánců v Makedonii

Právo, Novinky, ČTK, vpl, ač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština/Skopje

Kosovská tajná služba už v únoru měla informace o přípravách útoků kosovských separatistů v Makedonii. Informovala o tom i nadřízené orgány, sdělila ve středu kosovská televize KTV patřící do mediální skupiny Koha. Tvrdí ale, že vzbouřence se snažila naverbovat makedonská tajná služba, aby destabilizovali situaci v Makedonii a odvrátili pozornost od skandálu s odposlechy.

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Obrněná vozidla makedonské policie zasahují u vesnice Gošince

Článek

Makedonská policie o víkendu provedla rozsáhlou operaci v Kumanovu na severu země namířenou proti ozbrojené skupině, která se účastnila nedávného přepadení policejního stanoviště u hranic s Kosovem. [celá zpráva] O život při zátahu přišlo osm policistů a 14 ozbrojenců. Dalších 37 policistů bylo zraněno.

Většinu ze zadržených 30 osob, jež prokuratura obvinila z terorismu, tvoří Albánci z Kosova hlásící se k bývalé Kosovské osvobozenecké armádě (UÇK), jejíž boje vyústily v roce 2008 k vyhlášení nezávislosti Kosova.

„KTV ze spolehlivých zdrojů zjistila, že (kosovská) tajná služba už letos v únoru seznámila nadřízené orgány... s podezřením, že se někteří Kosované pokusí destabilizovat situaci v Makedonii,“ uvedla televize.

Koha.net rovněž uvádí, že občané Kosova, kteří se zapojili do ozbrojeného střetu v makedonském Kumanovu, byli kosovským úřadům známí. Tajná služba o tom prý včas informovala prezidentku Atifete Jahjagaovou, premiéra Isu Mustafu a další bezpečnostní orgány v Kosovu. Portál rovněž napsal, že kosovské úřady měly přesné informace o čtveřici hlavních vůdců teroristické skupiny z Kosova, ale nedokázali přijmout preventivní opatření: „Vláda byla informována o podezřelém pohybu těchto osob, z nichž některé mají kriminální minulost, včetně ilegálního držení zbraní a obchodu s nimi.”

O neklid prý měly zájem makedonské špičky

„V informaci, kterou rozvědka postoupila, se zdůrazňuje, že se makedonská tajná služba snažila kontaktovat některé občany Kosova, kteří na sebe vzali provedení akce,” uvedl dále portál Koha.net. Tuto informaci prý potvrzuje i zpráva hodnotící situaci v Makedonii, která byla předána prezidentce, premiérovi a policii Kosova.  Dokument podle KTV hovoří o velice citlivém stavu v sousední zemi a objasňuje všechny možné způsoby zinscenování teroristické akce, jejímiž hlavními aktéry by byli Albánci.

Odpůrci vlády Nikoly Gruevského v Makedonii dávají najevo podezření, že premiér se všemožně snaží odvrátit pozornost od skandálu s odposlechy, které údajně on sám nařídil a které se týkají mnoha lidí pro šéfa vlády nepohodlných. K tomu mají posloužit incidenty s albánskými separatisty, jako byl střet v Kumanovu, nebo v dubnu obsazení policejního stanoviště skupinou 40 albánsky hovořících ozbrojenců v obci Gošince u hranic s Kosovem.

V kosovské hodnotící zprávě se rovněž uvádí, že Gruevski je kvůli aférám s odposlechy, jimž čelí, „stále citlivější” na zhoršení mezietnického napětí v zemi. Ve zprávě stojí, že by se mohl snažit odvrátit pozornost jinam. K tomu by měly prý posloužit údajné teroristické útoky, což by premiéra „dostalo do situace, v níž se stane ochráncem západních hodnot a bojovníkem proti globálnímu terorismu”.

Podle Srbů jde o velkoalbánské ambice

Velitel srbské vojenské tajné služby VBA Petar Cvetkovič zase řekl srbské televizi Pink, že útočí etničtí Albánci  toužící po Velké Albánii. Podle něj se útoků účastnili nejen makedonští a kosovští Albánci, ale i jihosrbští. ”Tato formace má jistou podporu na Západě,” varoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám