Hlavní obsah

Kosovo kritizuje Lajčáka za mapu, kde je součástí Srbska

Zvláštní zmocněnec Evropské unie pro kosovsko-srbský dialog Miroslav Lajčák čelí kritice Prištiny za nástěnnou mapu Balkánu ve své kanceláři, na níž je Kosovo zobrazeno jako součást Srbska. Slovenský diplomat tvrdí, že jde o nedorozumění.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr zahraničních věcí Slovenské republiky Miroslav Lajčák

Článek

„Dobrý den, pane Lajčáku. Na mapách záleží! Pochopila jsem, že potřebujete přesnou mapu západního Balkánu, tak jsem Vám jednu poslala diplomatickou poštou,” uvedla na Twitteru kosovská ministryně zahraničí Meliza Haradinajová-Stubllaová. „Práce se zombie mapami je krajně neprofesionální (...) Čím déle se budete vyhýbat mapě, kterou jsem Vám darovala, tím déle bude Vaše práce neúspěšná,” dodala.

Priština dlouhodobě vyjadřuje nesouhlas s loňským jmenováním bývalého slovenského ministra zahraničí Lajčáka do funkce unijního zmocněnce pro dialog o normalizaci vztahů. Poukazuje na to, že Slovensko jako jedna z pěti zemí EU neuznává nezávislost Kosova. Neuznalo ji ještě Španělsko kvůli strachu z odtržení Baskicka a Katalánska, a dále Kypr, Rumunsko a Řecko. Bývalý kosovský prezident Hashim Thaçi se kvůli údajné podjatosti loni odmítl účastnit jednání se Srbskem za Lajčákovy účasti.

Uznávaný rakouský expert na Balkán Florian Bieber označil fotografii s mapou za Lajčákův velký diplomatický přešlap.

Bývalý slovenský ministr zahraničí Lajčák později napsal, že snímek mapy byl špatně interpretován. „Jelikož mapa v mé kanceláři na rozmazané fotografii z mého rozhovoru způsobila chybné interpretace, sdílím skutečnou fotku na blízkou vzdálenost. Jde o oficiální mapu EU západního Balkánu. Kosovo je tam a je odděleno od Srbska čarou,” uvedl. Tato linka však nemá stejnou tloušťku jako u mezistátních hranic a vytváří dojem, že Kosovo je dál součástí Srbska.

Mluvčí šéfa unijní diplomacie Peter Stano v reakci uvedl, že „tvrzení o mapě jsou zcela chybná a nepřesná”. Mapa podle něj ctí neutrální pozici EU vůči statusu Kosova. Účastníky sporu vyzval, aby místo toho raději usilovali o pokrok v dialogu o normalizaci vztahů.

Kosovo v roce 2008 vyhlásilo jednostranně nezávislost na Srbsku, necelých deset let poté, co Bělehrad ztratil nad touto autonomní oblastí kontrolu v důsledku náletů NATO. Srbsko však odmítá uznat odtržení a samostatnost Kosova, protože nebylo samostatnou svazovou republikou. Neústupnost se však projevuje na obou stranách.

Reklama

Výběr článků

Načítám