Hlavní obsah

Konzervativci v místních volbách v Británii ztratili kvůli zpackanému brexitu

Londýn

Dvě hlavní britské politické strany, vládnoucí konzervativci a opoziční labouristé, utrpěly ztráty ve čtvrtečních místních volbách v Anglii a Severním Irsku. Vyplývá to z dílčích výsledků.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Počítání výsledků voleb v místních zastupitelstvech ve Velké Británii

Článek

Vládnoucí konzervativci přišli skoro o čtvrtinu křesel, zatímco proevropští liberální demokraté své zastoupení zdvojnásobili a zelení zvýšili skoro na šestinásobek, napsala agentura DPA o výsledcích ze 72 z 248 anglických zastupitelstev. Mírné ztráty podle ní utrpěli i opoziční labouristé.

Podle výsledků  zveřejněných na webu BBC, konzervativci oproti volbám před čtyřmi lety zatím přišli o 212 křesel a labouristé o 54, zatímco liberální demokraté získali oproti dosavadnímu stavu dalších 145 mandátů a také přibylo 117 nezávislých.

Podle médií byla účast voličů extrémně nízká. Mnoho voličů také nespokojenost s chaosem okolo vystoupení Británie z Evropské unie vyjádřilo demonstrativním roztrhání hlasovacích lístků, poznamenala DPA.

„Angličtí voliči využili místní volby k potrestání konzervativců premiérky Terezy Mayové a opoziční Labouristické strany za zablokování brexitu,” napsala agentura Reuters na základě výsledků z asi třetiny anglických zastupitelstev, o nichž se ve čtvrtek rozhodovalo.

Zastupitelé se v důsledku specifických britských pravidel nevolí v celé zemi, nýbrž jen do všech 11 rad v Severním Irsku a do 248 ze 343 anglických zastupitelstev. V Anglii bylo ve čtvrtek podle BBC ve hře 8400 zastupitelských míst, dalších 462 v Severním Irsku. V šesti anglických městech se přímo volili starostové.

Británie měla vystoupit z EU 29. března, ale poslanci opakovaně odmítli dohodu o brexitu, kterou vyjednala vláda premiérky Theresy Mayové. Termín ani způsob odchodu Británie z EU stále není jasný. Po dubnovém mimořádném unijním summitu má Británie na schválení podmínek vystoupení čas do konce října, ale vyjednávání na britské politické scéně se nepohnula.

Reklama

Výběr článků

Načítám