Hlavní obsah

Konec příměří. Arménie mluví o začátku války s Ázerbájdžánem

– Jerevan/Baku

Arménie v úterý oznámila, že je ve válce s Ázerbájdžánem, protože množství střetů na sporné hranici v Náhorním Karabachu je tak velké, že už nelze dál mluvit o příměří. Ázerbájdžán do pohraničního konfliktu nasadil i tanky. Kvůli rostoucímu napětí poslalo Rusko, podporující Jerevan, na svou základnu v Arménii další bitevní a transportní vrtulníky.

Foto: Profimedia.cz

Voják mezinárodně neuznané Náhorně-karabašské republiky na snímku ze srpna 2015

Článek

„To, co dnes máme, je válka. Musíme použít slovo válka, protože příměří už neexistuje,” řekl novinářům mluvčí arménského ministerstva obrany Arcrun Hovhannisjan.

„Ázerbájdžán používá všechny existující zbraně: tanky, děla a protiletecké zbraně,” dodal mluvčí a obvinil Baku z provokací podél celé demarkační linie.

Ázerbájdžánské úřady naopak obvinily Jerevan z eskalace napětí v regionu. „Porušování příměří pramení z nelegální přítomnosti arménských sil na okupovaném území,” řekl mluvčí ázerbájdžánské diplomacie Hikmat Hadžijev.

„Arménie se musí stáhnout z okupovaných území... Jedině tak, může být v oblasti zajištěn trvalý mír,” dodal.

Tanky porvé po 20 letech

Ázerbájdžán v prosinci poprvé po 20 letech nasadil proti pozicím karabašských povstalců tanky. Baku již dříve varovalo, že ovládne oblast silou, nebude-li dosaženo žádného pokroku na diplomatickém poli. Arménie upozornila, že v takovém případě odpoví silou.

Snaha o diplomatické řešení selhala, slovní eskalace následuje necelý týden po schůzce prezidentů obou zemí v Bernu, kde se marně snažili urovnat spor o Náhorní Karabach.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) varovala, že status quo se může stát neudržitelným.

Spor o Náhorní Karabach

Obě zakavkazské republiky vedou spor o Náhorní Karabach od konce 80. let, kdy ještě byly součástí SSSR. V oblasti, osídlené převážně Armény, ale připojené za sovětských dob k Ázerbájdžánu, propukly etnické konflikty v na přelomu let 1987 a 1988.

Naplno se válka rozhořela po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 a do příměří v roce 1994 si vyžádala 30 000 mrtvých.

Foto: Profimedia.cz

Arménští vojáci na frontě v Náhorním Karabachu

V rámci příměří se ustavila mezinárodně neuznaná Náhorně-karabašská republika, jejíž většina je pod kontrolou Arménie. Ta oblast obývanou Armény drží proti silnějšímu Ázerbájdžánu díky silné vojenské podpoře Ruska.

Ruské posily

Moskva v zemi využívá dvě základny, Erebuni u Jerevanu, kde jsou rozmístěny stíhací letouny MiG-29, a druhou v Gjumri.

Rusko tento týden svůj kontingent posílilo o šest bitevních a transportních vrtulníků. Už před dvěma týdny armáda přesunula do Arménie sedm vrtulníků Mi-24P a Mi-8T.

Podle dřívějšího prohlášení ruské armády budou ruské stroje umístěné v Arménii od ledna provádět neupřesněné „plánované operace”.

Jerevan kvůli podpoře Ruska odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii a vstoupil do hospodářského bloku vedeného Moskvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám